بازی مموراندا (Memoranda)

اولین نگاه به بازی ایرانی Memoranda (مموراندا)

چهارشنبه ۲۹ مهر ۱۳۹۴ - ۱۰:۰۰
مطالعه 8 دقیقه
بازی‌های رایانه‌ای نقطه‌ی تلاقی تمام هنرها هستند. از هنرهای تجسمی و نمایشی گرفته تا شعر و ادبیات، همه را می‌توان در نمونه‌های عالی بازی‌های رایانه‌ی یافت. ، هنرمندانه همه‌ی این سبک‌ها را در هم آمیخته و نتیجه، چیزی فراتر از تک‌تک آن‌ها است. با همراه باشید.
تبلیغات

کتاب‌هایی هستند که وقتی به آخرین جمله‌ی آن می‌رسید، احساس می‌کنید از همین حالا به بعد زندگی‌تان قرار است تغییر کند. فیلم‌هایی هستند که دیدنشان مانند غرق شدن در دنیایی است که هیچ شباهتی به واقعیت کسل‌کننده‌مان ندارد و بعد از تمام شدنشان خلأ بزرگی احساس می‌کنیم. موسیقی‌هایی هستند که در همان چهار-پنج دقیقه، خاطراتی را جلوی چشمانمان می‌آورند که به هیچ شکل دیگری نمی‌توانستیم به آن واضحی آن‌ها را ببینیم و تابلوهای نقاشی و عکس‌هایی هستند نگاه کردن به آن‌ها، باعث برانگیختن احساسات قوی و متنقاضی می‌شود که  تنها با برداشتن نگاهمان از آن‌ها می‌توانیم از هجوم احساسات فرار کنیم. وقتی در یک اثر همه‌ی این هنرها گرد هم می‌آیند و عنصر تعامل هم به‌ آن‌ها اضافه می‌شود، دیگر ما یک خواننده، ببیننده یا شنونده‌ی صرف نیستیم. ما به عنوان گیمر، جزئی از بازی می‌شویم و آن را از پشت نمایشگرهایمان لمس می‌کنیم. اکثر بازی‌هایی رایانه‌ای درست مانند اکثر کارهایی که در دیگر مدیوم‌ها انجام می‌شود، هدفشان را سرگرم‌کردن مخاطب و به تبع آن، پول درآوردن تعیین کرده‌اند. اما همیشه کسانی هستند که هنر را به خاطر هنر می‌خواهند و آثارشان هم چون عموماً شخصی است و از دل برآمده، به دل می‌شیند. اگر کمی خوش‌بین باشیم، مموراندا یکی از همین آثار دلنشین است.

|

کپی لینک

مموراندا چیست؟

مموراندا در لغت به معنای یادداشت‌هایی است که شخصی برای خود می‌نویسد تا چیزی یادش بماند یا کاری را در آینده انجام دهد. شخصیت‌های بازی دچار نوعی فراموشی شدند که بسیار پیچیده‌تر از مشکلات حافظه‌ی کوتاه مدت

لئونارد شلبی

در فیلم

ممنتو

است. آن‌ها نیاز ندارند چیزی را که می‌شنوند همان لحظه روی کاغذ بنویسند تا یادشان نرود، آن‌ها چیز بزرگ‌تری را گم کرده‌اند. در مموراندا شخصیت اصلی قصه دختری است که کم کم متوجه می‌شود نامش را از یاد برده و هویتش را گم کرده است. او در از دست دادن مفاهیم بنیادین زندگی‌اش تنها نیست و شخصیت‌های دیگری نیز هستند که هرکدام چیزی از دست داده‌اند: سربازی که بعد از جنگ عقلش سر جایش نیست، دونده‌ای که توان دویدن از او گرفته شده و جالب‌تر از همه، پرنده‌ای که خوی حیوانی‌اش را گم کرده است. سفر به دنیای مموراندا سرشار از شخصیت‌های گمشده و سرگردان خواهد بود که همه به دنبال راهی برای یافتن اصل خود هستند.

داستان بازی در روستای کوچکی اتفاق می‌افتد که با توجه به معماری ساختمان‌ها و حال و هوای این آن، می‌توانیم حدس بزنیم با روستایی اروپایی احتمالاً حوالی فرانسه طرف هستیم؛ اما در دنیای مموراندا، حتی نمی‌توانیم از محل روایت داستان مطمئن باشیم. نشانه‌های خاصی برای تشخیص زمان بازی هم وجود ندارد؛ در این روستا هم لپ‌تاپ وجود دارند هم ساعت‌های آبی که با ساقه‌های بابمو در زمان‌های دور ساخته می‌شدند. مموراندا شناور در فضا و زمان است و خود را بیرون از حصار اعداد و ارقام می‌بیند، گویی اینکه در چه زمانی و کجا هستیم اهمیت چندانی ندارد و چیزی که مهم است، آدم‌ها و داستان‌هایشان است. اما این آدم‌ها خودشان چندان در قاب واقعیت جای نمی‌گیرند. غیر از آن پرنده‌ و مشکل خاصش که به آن اشاره کردیم، با یک فیل هم آشنا خواهیم شد که در خانه‌ای پناه گرفته و آرزو دارد به انسان تبدیل  شود. اما مسئولیت اصلی ما در بازی، راهنمایی کردن دختری است که نامش را فراموش کرده و با کمک به دیگران، باید خودش را دوباره پیدا کند. در بازی با مواردی برخورد خواهید کرد که با عقل جور در نمی‌آیند ولی آنقدر غرق در اتمسفر بازی شده‌اند که چندان عجیب به نظر نمی‌رسند. در ادبیات، این نوع روایت را رئالیسم جادویی می‌گویند. با اینکه همه‌چیز در بستر واقعیت رخ می‌دهد اما گهگاه اشاره‌های کوچکی از جادو هم در داستان می‌بینیم، جادویی که در تار و پود داستان نهفته است و خودش را آنچنان نشان نمی‌دهد. اینجاست که به منحصر به‌ فردترین ویژگی مموراندا می‌رسیم؛ تأثیرپذیری آن از ادبیات معاصر.

کپی لینک

برخاسته از دل صفحات کتاب

2015-10-home-alley
کپی لینک

رابطه‌ی رنگ رخساره و سِرّ درون

2015-10-beach
کپی لینک

بیت‌ بایترز چه کسانی هستند؟

مموراندا از آن بازی‌هایی است که شاید به مذاق هر کسی خوش نیاید، ولی آنقدر خوش ساخت و تر و تمیز است که بتواند در زمره‌ی بهترین بازی‌های مستقل قرار گیرد و کاملاً ظرفیت این را هم دارد که در خارج از ایران خوش بدرخشد و برای و خود و سازنده‌اش، اعتباری جهانی کسب کند. کار درجه یک تیم بیت بایترز و دانش بالای آن‌ها در ترکیب گونه‌های مختلف هنر، ثمره‌ای به همراه داشته که در سطح بهترین‌های صنعت بازی‌سازی دنیا است . مموراندا اتفاق بسیار خوشایندی در عرصه‌ی بازی‌سازی ایران است و با اینکه متأسفانه اخبار آن در داخل کشور بازتاب زیادی نداشته، مهر تأییدی است بر توانایی‌های سازندگان با ذوقی که دور هم جمع شده‌اند و اثری درخور توجه تولید کرده‌اند. زومجی به عنوان یک رسانه‌ی پیشرو در زمینه‌ی بازی‌های رایانه‌ای، تمام قد پشت پروژه‌های این چنینی می‌ایستد و از آن‌ها حمایت می‌کند تا کمکی هرچند کوچک، به سازندگان بازی کرده باشد. در هفته‌های آتی، منتظر مطالب و گزارش‌های بیشتری پیرامون مموراندا باشید.

تهیه شده در زومجی

صفحه کیک‌استارتر بازی مموراندا

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات