بررسی لپتاپ گیمینگ MSI GT72S 6QF
این دومین باری است که قصد داریم یک لپتاپِ حرفهای و مخصوصِ بازی ساختِ شرکت اماسآی را در زومجی بررسی و آزمایش کنیم. اماسآی در بازار داخلی هم تبدیل به بِرندی شده که محصولات اختصاصیِ بازیَش اسم و رسمی به هم زده و طیفِ متنوعی از محصولات مانند مادربورد و کارت گرافیکهای گیمینگ و البته لپتاپهای حرفهای با مدلهای معروف را عرضه میکند. در اینجا جدیدترین مدل از سری معروف و شناخته شدهی GT72 را با نام GT72S 6QF در اختیار داریم و مشتاقیم که این محصول را از زوایای مختلف بررسی کنیم و ببینیم که چه مزیتی نسبت به مدلهای قبلی دارد و تا چه حد میتوان روی قدرتش برای اجرای بازیهای سنگینِ امروزی حساب باز کرد. اگر به خاطر داشته باشید مدلِ قدرتمند GT80 Titan را هم در راهنمای خرید لپ تاپ برای بازی زومجی معرفی کرده بودیم. کنجکاو هستیم تا ببینیم مدلِ جدید این سری محصولات که از پردازندهی اِسکایلیک، حافظهی DDR4 و تراشهی گرافیکی رده بالای نسل مَکسول بهره گرفته، چقدر سریعتر عمل میکند و مهمتر از همه چه تجربهای از بازیهای داغِ عرضه شده در امسال را به کاربرانش عرضه میکند. در این محصول یک سورپرایزِ جدید هم داریم که کمی پایینتر به آن خواهیم پرداخت.
[section label="طراحی و بدنه" anchor="Design"]طراحی و بدنه
اماسآی در این مدل هم از آلومنیوم در ساخت بدنه بهره گرفته و پلاستیک را تنها در قابِ نمایشگر و زیر دستگاه استفاده کرده است. پوشش ماتِ سیاه رنگی که به آلومنیوم برس خوردهی بدنه اضافه شده باعث شده که درخشندگی کمتری داشته باشد و در روی بدنه هم لوگوی سازنده با نشان “Gaming G Series” و تصویر اژدها به کمک LED در زیر خود روشن میشود. طراحی دستگاه هم از قواعد معمول پیروی میکند و رنگ سیاه در آن غالب است، اما در لبههای جلویی دستگاه دو باریکهی سفید رنگِ پلاستیکی شفاف تعبیه شده که هنگام کار با دستگاه به رنگ قرمز درمیآید و در طرف چپ هم نشانگرهای برق، باطری و وضعیتِ کارکرد ذخیره سازها را با LED های کوچکتر در دلِ خود جای داده است.
کیفیتِ ساخت شاسی این دستگاه بالا است و ضخامت بدنه به نزدیکِ ۵ سانتیمتر میرسد. لپتاپهای رده بالای گیمینگ مرسوم با این ابعادِ صفحه نمایش، مانند مدل لنوو Y70 یا ایسوس ROG G751 معمولا ضخامتی بیش از ۴ سانتیمتر دارند.
نمایشگرِ با کیفیتِ این محصول هم بسیار باریک بوده که اتفاق خوبی است، اما قاب آن نسبتا منعطف است ولی در هنگام کار کردن و باز و بسته کردنِ آن باعث ایجاد صداهایی مثل صدای سایش یا شکستگی ریز نمیشود، مشکلی که در برخی مدلها و برندهای دیگر شاهد بودهایم. بقیهی اجزای بدنه هم استحکام بالایی دارند و مشکلی از نظر ایجاد فشار ناخواسته یا قرار گرفتن دستها هنگام کار روی آن وجود ندارد. در مجموع اماسآی اجزای GS72S را در یک شاسی با طراحی متداول و بدون زوایدِ اضافی، اما کیفیت ساخت و پایداری بالا قرار داده است. ابعاد دستگاه قابل توجه است و مهمتر از همه باید وزنِ سنگینِ آن را هم در هنگام حمل و نقل تحمل کنید.
برای سیستم خنک کننده هم دوعدد فن توربینی بزرگ، یکی برای CPU و یکی هم برای GPU در نظر گرفته شده که مستقل از یکدیگر و با کنترل کنندهی مجزا کار میکنند.
[section label="مشخصات سخت افزاری" anchor="Spec"]مشخصات سخت افزاری
[section label="نمایشگر" anchor="Display"]۱- نمایشگر
دستگاه مورد بررسی دارای یک نمایشگر از نوع IPS با مدلِ LG Philips LP173WF4-SPF1 و رزولوشن ۱۹۲۰ در ۱۰۸۰ یا همان FHD است و دارای پوشش نیمه مات برای جلوگیری از انعکاس است. روشنایی و کنتراست این پنل در سطحی عالی است و حتی در کنتراست از مدلِ ASUS G751 هم بهتر به نظر میرسد.
از نظر پوشش طیف رنگی این پنل هم مانند همردههای خود در مدلهای با پنل درجهی A+ عمل میکند، هر چند که بهترین پوشش طیف رنگی را باید با پنلهای کالیبره شدهی دیگری مانند پنل محصول ASUS N551JK تجربه کرد که رنگهای عمیقتر و واقعیتری را نمایش میدهند و برای گرافیستها با اولویت طیف کاملتر sRGB مناسبتر هستند. از نظر زاویهی دید هم همان گونه که از پنل IPS انتظار میرود تجربهی کاملا مناسب و کم ایرادی خواهیم داشت. روشنایی نور در سطح پنل هم یکنواختی قابل قبولی دارد، اما در زیر نور مستقیمِ آفتاب استفاده از آن دشوار میشود و تصاویر رنگ میبازند.
[section label="پردازنده و حافظه" anchor="CPU & RAM"]۲- پردازنده و حافظهی اصلی
در این محصول از جدیدترین نسل پردازندههای اسکایلیک ساخت اینتل و یکی از قویترین مدلهای آن استفاده شده است، میتوان در پردازشهای سنگین هم روی آن حساب باز کرد. پردازندهی Core i7 -6820HK با ۸ مگابایت حافظهی کش و حداکثر فرکانس توربوی ۳.۶ گیگاهرتز قادر است تا در حالت ذخیرهی انرژی یا همان Power Saver Mode در هنگام کار روی باتری، سرعت ساعت کاری خود را به ۸۰۰ مگاهرتز کاهش دهد. توان حرارتی در نظر گرفته شده برای آن هم ۴۵ وات است، هر چند که امکان اورکلاک این پردازنده نیز مهیا شده است.
حافظهی اصلی هم با استفاده از ۴ ماژول رمِ ۸ گیگابایتی DDR4 با فرکانس ۲۱۳۳ و ساختِ سامسونگ تامین شده و همانطور که در تصاویر ثبت شده از CPU-Z شاهد هستید، تایمینگ آن هم 36-15-15-15 است. این لپتاپ امکان نصب ماژولهای DDR4 تا سقف ۶۴ گیگابایت را فراهم میسازد.
[section label="درگاهها" anchor="Ports"]۵- درگاهها
در این محصول شاهد رابطِ اتصال پر سرعت USB 3.1 از نسل دوم و از نوع C هستیم که MSI آن را SuperPort مینامد و نرخ انتقالی تا سقف ۱۰ گیگابیت بر ثانیه را در اختیار ابزار جانبی میگذارد. به علاوه در پشتِ دستگاه یک قفل Kensington ، یک پورت HDMI 1.4 و یک Mini-DisplayPort هم در کنار پورت شبکهی LAN و ورودی آداپتور برق در آن تعبیه شده است. خروجی فنهای داخل دستگاه هم در دو سوی پشت دستگاه در نظر گرفته شده است.
در جلوی دستگاه هم به جز نشانگرهای LED قرمز رنگ و نشانگرهای کارکرد باتری و ذخیره سازی هیچ پورت ارتباطی جای داده نشده است. در سمتِ راست مجددا ۲ پورتِ USB 3.0 در کنارِ درایو نوری ودر طرف چپِ دستگاه هم به ترتیب ۴ پورت USB 3.0 ، خروجی هدفون، ورودی Line-in، پورت S/PDIF و درگاه کارتِ SD تعبیه شده است.
[section label="صفحه کلید و تاچپد" anchor="Key & Touch"]۶- صفحه کلید و تاچپد
برند SteelSeries این بار هم صفحه کلید فوق العادهای برای محصولِ ما فراهم کرده و از هر زاویه به آن نگاه کنید، چه از نظر عملکرد کلیدها، چه بازخورد فشرده شدن آنها و چه نور پردازی پس زمینه کلیدها و حتی تنظیمات در نظر گرفته شده برای افکتهای مختلفِ نور که در قالب نرم افزار مخصوص آن در دسترس هستند، همگی بی نقص هستند و تجربهای غیر تکراری و خلاقانه را در کار روزمره و دائمی با دستگاه مهیا میسازند. کلیدی سخت افزاری مخصوصِ آن در کنار صفحه کلید برای تغییر نور و افکت وجود دارد. شفافیتِ کلیدها و لبههای سفید ابری آنها باعث میشود که بازتاب مناسب نورهای رنگی را شاهد باشیم که عموما آزاردهنده هم نیست و شدت متعادلی دارد. تنها کمبود غیر ضروری هم عدم در نظر گرفته شدن کلیدهای ماکرو برای تعریف کلیدهای اختصاصی در بازیها است.
تاچپد دستگاه هم ابعادِ نسبتا بزرگی دارد و از قابلیتهای چند لمسی هم پشتیبانی میکند. کلیدهای در نظر گرفته شده در زیر آن بسیار سخت عمل میکنند و در دراز مدت کاربردی نخواهند داشت.
[section label="اسپیکر" anchor="Speaker"]۷- اسپیکر
بلندگوهای دستگاه در بخش سخت افزاری از فناوری Dynaudio و مبدل صدای با کیفیتِ HiFi ESS Sabre استفاده کردهاند که مشتمل بر ۲ درایور در دو طرف جلوی دستگاه و یک سابووفر در زیر آن هستند و میتوانند به کمک بخش نرم افزاری خود کیفیت صدای مناسبی را فرآهم کنند که برای دستگاهی با این ابعاد پذیرفتنی است، اما برای داشتنِ کیفیت بالاتر بهتر است از هدستِ گیمینگ خود کمک بگیرید.
قدرت صدای این چیدمان صوتی قوی و در عین حال شفاف است و برای محصولی در این رده کاربردی و قابل قبول است و بیشتر کاربران، مخصوصا گیمرها را راضی خواهد کرد.
[section label="ارتباطات" anchor="Comm"]۸- ارتباطات
ارتباط بیسیم دستگاه توسط یک ماژول 802.11ac M.2 تامین میشود که دو بانده طراحی شده است. قابلیت اولویت دادن به بستههای بازیهای آنلاین در هنگام ارسال و دریافت را دارد و قرار است تا سقف تئوری ۸۶۷ مگابیت بر ثانیه در استاندارد ac سرعت داشته باشد.
[section label="لوازم جانبی" anchor="Accessories"]۹- لوازم جانبی
دیسکهای درایور و نرم افزارهای کاربردی، راهنمای شروع سریع و راهنمای بازگرداندن دستگاه به حالت پیش فرض محتویات اضافی همراه لپتاپ گیمینگ ما هستند. در بسته بندی از ماوس گیمینگ یا کیف مخصوص لپتاپ خبری نیست.
برای بررسی امکانات نرم افزاری دستگاه با ما در صفحهی بعدی همراه باشید.
[section label="امکانات نرم افزاری" anchor="Software"]
امکانات نرم افزاری
[section label="MSI Dragon Gaming Center" anchor="Dragon"]MSI Dragon Gaming Center -۱
این محصول مهمترین و پر کاربردترین نرم افزارِ سیستمی است که اماسآی که برای لپتاپ گیمینگش تدارک دیده است و شامل ۴ بخش کلی میشود:
در این بخش میتوان در آنِ واحد میزان استفاده از توان پردازنده، کارت گرافیک و دیسک و مقدار شارژ باتری را رصد کرد. همینطور دور فنها و توان تخمینی مصرفی هم در این قسمت نشان داده میشود. بررسی دمای CPU و GPU و میزان انتقال دادهها روی شبکه هم برای عیب یابی یا ردگیری برخی مشکلات در بسیاری مواقع راه گشا است.
امکان قابل توجهِ دیگر گزینهی ابداعی Shift Mode است که با کمک آن میتوان میزان مصرف و راندمان دستگاه را تنها با انتخاب یکی از ۳ گزینهی مربوطه و بدون نیاز به دانستن جزییات فنی تغییر داد. با این کار در واقع با فرکانس کاری قطعات اصلی تغییر خواهد کرد و برای دستگاهی که روی باتری کار میکند بسیار مفید است.
این بخش در واقع یک لانچر داخلی است که میتوانید برای تسریع در اجرای برنامههای سیستمی پر کاربردتر، آنها را به این قسمت اضافه کرده و مستقیم اجرایشان کنید.
این قسمت مخصوص بازیها و گزینههای مربوط به اجرای آنها است و دارای ۴ سربرگ مجزا است که از طریق آن می توانید:
- بازیهای دلخواه را به لیست لانچر اضافه کرده و با یک فرمان آنها را اجرا کنید.
- بلندی صدای خروجی و میکروفون و همچنین درصد روشنایی و گامای تصویر را تنظیم کنید، به نحوی که در هنگام شروع بازی این تنظیمات به صورت خودکار اعمال شوند
- سرعت ماوس و اسکرول آن را تغییر دهید.
-از بخش Resource release فهرستِ برخی برنامههای غیر ضروری را انتخاب کنید تا در ابتدای اجرای بازی آنها را به طور خودکار غیر فعال شوند.
از اینجا میتوان کلید ویندوز را در صفحه کلیدهای جدید غیر فعال کرد. فشرده شدن اتفاقی این کلید در حین بازی (مخصوصا بازیهای آنلاین) میتواند روند طبیعی بازی را مختل کند.
همچنین گزینهی High Performance در اینجا همان گزینهی معروف Power Options در ویندوز است که میتواند بدون نیاز به ورود به پیچ و خمهای پنلِ کنترل ویندوز، با یک کلیک این قابلیت را فعال کند.
در پایین این پنل در قسمت Shift Mode هم میتوان وضعیت تنظیم مشابه در بخش System Monitor را مشاهده کرد که همان ۳ گزینهی "سبز"، "آسوده" و "اسپرت" را در بر دارد.
[section label="MSI True Color" anchor="MSI True Color"]۲- MSI True Color
در این ابزار اختصاصی به راحتی میتوان با استفاده از برخی پروفایلهای پیش فرض وضعیت نمایشگر را برای حالتهای مختلف مثل بازی، فیلم، متن و برنامههای اداری تغییر داد تا بهترین تجربه در آنها فرآهم شود. شاخصههای رنگ، روشنایی، کنتراست و گامای نمایشگر به صورت مجزا در هر یک از پروفایلها قابل شخصی سازی هستند.
[section label="Killer" anchor="Killer Network Manager"]۳- Killer Network Manager
بخش نرم افزاری تجهیزاتِ شبکهی GT72S 6QF هم با ابزار Killer Network Manager و در بخشهای Application، Performance، WiFi Manager، Network و گزینههای مخصوص Killer در دسترس است.
به کمک این ابزار میتوان به برخی نرم افزارها یا بازیها اولویت دسترسی و ارجحیت در ارتباطات شبکهای را داد و در واقع با ادعای سازنده، زمان پاسخگویی و پینگ تایم مربوطه را به حداقلِ ممکن کاهش داد.
[section label="SteelSeries ENGINE" anchor="SteelSeries ENGINE"]۴- SteelSeries ENGINE
این برنامه ابزار اختصاصی SteelSeries برای شخصی سازی نور پس زمینهی صفحه کلید است. این شخصی سازی میتواند بر اساس کلید خاص یا گروهی از کلیدهای خاص انجام شود، حتی میتوان کلیدها را به منطقههای مجزا به نام Zone تقسیم کرد و برای هر منطقه رنگ متفاوتی را تخصیص داد. امکان ایجاد پروفایلهای جدید با این ترکیبات وجود دارد و در هر ترکیب میتوان تا ۴ لایهی مجزا را برای ترکیب و افکت نورپردازی تعیین کرد و به راحتی با فشردن کلیدهای مستقیم بین آنها سوییچ کرد. حتی این توانایی را دارید که اجرای پروفایل نور پردازیتان را به اجرای بازی یا برنامهای خاص منوط کنید.
[section label="XSplit Gamecaster" anchor="XSplit Gamecaster"]۵- XSplit Gamecaster
گیمرهای حرفهای میدانند که هیچ دستگاه گیمینگی بدون داشتن یک ابزار استریم و ضبط بازی کامل نیست. کار این نرم افزار هم همین است و بر خلاف تصور ابتدایی، یک نرم افزار رایگان نیست، ولی اشتراک یکسالهی آن در اولین اجرای نرم افزار روی لپتاپ گیمینگ اِماِسآی فعال شده است. این نرم افزار بیشتر سایتهای معروف استریم و پخش زندهی بازی را هم پشتیبانی میکند.
[section label="Norton Security" anchor="Norton Security"]۶- Norton Security
نرم افزار ایمنی دستگاه را هم شرکت سیمانتِک تامین کرده و نسخهای از آنتیویروس Norton Security با آبونمان رایگان ۶۰ روزه روی آن نصب شده است. این نرم افزار به تناوب شما را به خرید اشتراک پولی خود ترغیب میکند. در اینجا هم به علت محدودیتِ دسترسی برای IP های ایران از طرفِ شرکت سیمانتک، امکان بروز رسانیِ آنتی ویروس را نداشتیم که جای تاسف است.
برای بررسی راندمان محصول در صفحهی پایانی همراهِ ما باشید.
بررسی راندمان
[section label="عملکرد پردازنده و رم" anchor="CPU & RAM Bench"]عملکرد پردازنده و رم
CPU-Z
در این بنچمارک برای اولین بار راندمانِ پردازنده را در مقایسه با پردازندههای موبایلی و دسکتاپیِ همرده محک میزنیم. در پردازشِ تک نخی، گونهی موبایل Core i7 – 6820HK امتیاز ۱۵۰۰ را بدست آورده که حدود ۳۸ درصد از امتیاز همتای دسکتاپی 6700K پایینتر است. در تست چند نخی هم تفاوتِ راندمان کمتر شده و حدود ۲۷ درصد برآورد شده است. به خاطر داشته باشید که فرکانس کاری این دو مدل در حالت پایه ۱۳۰۰ مگاهرتز و در حالت توربو ۹۰۰ مگاهرتز اختلاف دارند که با توجه به محدودیتِ توان مصرفی در پردازندهی موبایلی امری بدیهی است. در مقایسه با پردازندههای موبایلی هم سریعترین مدلی است که تا کنون بررسی کردهایم.
CineBench R15.0
این بستهی نرم افزاری تست چند پلتفرمه بر اساس موتور پردازش و ساخت انیمیشن CINEMA 4D بنا شده و ابزار خوبی برای مقایسهی راندمان پردازندهها است. پردازندهی این لپتاپ امتیاز ۶۶۱ را کسب میکند که آن را در نمودار ردهبندی خود برنامه برابر با پردازندهی دسکتاپی Core i7 3770 و بسیار بالاتر از پردازندهی موبایلی Core i7 3720QM قرار میدهد. نزدیک شدن به جایگاه پردازندههای رده بالای پیسی نشان دهندهی قدرت بالای پردازندهی 6820HK است. در مقایسه با پردازندهی 6700HQ استفاده شده در مدلِ MSI 6QE هم حدود ۸ درصد افزایش راندمان را میبینیم.
[section label="عملکرد ذخیره سازی" anchor="Storage Bench"]عملکرد ذخیره سازی
AS SSD
در این تست از دادههای غیر قابل فشرده سازی استفاده میشود و بنابراین نتایج آن کمتر از CrystalDiskMark است. با این وجود میانگینِ ۲.۵ گیگابایت بر ثانیه را در خواندن ترتیبی و حدود ۱ گیگابایت بر ثانیه را هم در نوشتن ترتیبی بدست آوردیم که نتایجی بسیار بالاتر از استاندارد ۹۰ درصد از قویترین پیسیهای مدرن امروزی است و خط مقدمِ جدیدی برای صنعتِ محصولاتِ مبتنی بر نسل جدید NAND- Flash ها به حساب میرود.
در خواندن بلاکهای تصادفی ۴ کیلوبایتی با عمق ۶۴ (به معنی ۶۴ درخواست همزمان از کنترل کنندهی دیسک) هم به سرعت ۷۵۸مگابایت بر ثانیه دست یافتیم. در نظر داشته باشید که برنامههای کاربردی و بازیها معمولا بیشتر از ۱ یا ۲ درخواست دریافت/ارسال دادهها را همزمان نیاز ندارند.
امتیاز بدست آمده توسط SSD های ما ۲۳۱۳ و امتیازِ هارددیسک ما هم در این آزمایش ۳۳ است. این امتیاز را میتوانید به صورت مستقیم با نتیجهی بدست آمده روی سیستم خود یا نتایجِ دیگر در اینترنت مقایسه کنید.
CrystalDiskMark
اگر در بررسی قبلی با MSI GS60 6QE توانسته بودیم رکورد ۲۲۰۰ مگابایت بر ثانیه را ثبت کنیم در اینجا مجددا رکورد خارق العادهی جدیدی بدست آمد و نشان داد بهره گیری از دو SSD پر سرعت با استاندارد NVMe در حالت Raid 0 چقدر در افزایش سرعت عملیاتِ خواندن ترتیبی یا همان Sequential موثر است. اما در عملیات خواندن و نوشتن با الگوهای غیر ترتیبی و اندازه بلاکهای مختلف، در نتایج با Raid 0 تغییر چندانی حاصل نمیشود و حتی از آمار تک SSD ساختِ سامسونگ با مدل SM 951 هم کمی پایینتر است. از منظر ما بهره گیری از تک SSD پر سرعت به جای استفاده از دو مدلِ کندتر انتخاب بهتری است و بنابراین بهترین گزینه همان محصولِ شگفت انگیز 950PRO از سامسونگ است.
همین آزمایش را روی دیسک ثانویه هم انجام دادیم و بیشینهی سرعت ۱۳۶ و ۱۳۴ مگابایت بر ثانیه را در خواندن و نوشتن ترتیبی بدست آوردیم که مشخصا تنها با استفاده از یک هارددیسک ۷۲۰۰ دور قابل دسترسی است. هارددیسک های ۳.۵ اینچی دسکتاپی اکنون میتوانند به مرز ۲۰۰ مگابایت بر ثانیه هم دسترسی داشته باشند.
[section label="عملکرد گرافیکی و بازیها" anchor="VGA Bench"]عملکرد گرافیکی و بازیها
در این بخش از تستهایمان هم سعی کردیم روال استاندارد آزمایشات را پیگیری کنیم، اما نمایشگر 4K این محصول باعث شد که استثنایی برای آن قائل شویم. به جای تست بنچمارک و بازیها در رزولوشن اصلی یا Native نمایشگر، تصمیم گرفتیم تمام آنها را در رزولوشن 1080p انجام دهیم. اما دلیل این اقدام; شاید بدانید که هنوز هیچ یک از تراشههای گرافیکی موجود برای اجرای بازیهای جدید در رزولوشن 4K و فریم مناسب توان کافی را ندارند، بنابراین دو راه پیش رو داشتیم: یکی این که بازیها را با تنظیمات پایین در همان رزولوشن 4K اجرا کنیم، چیزی که از نظر ما نمیتواند هدف بسیاری از گیمرها از خرید چنین دستگاهی باشد، و دیگری اینکه بررسی را با رزولوشن پایینتر اما تنظیمات گرافیکی بالا و هماهنگ با آزمونهای قبلیمان انجام دهیم تا قابل قیاس با آنها هم باشند. در نهایت راه دوم را برگزیدیم تا توان واقعی این محصول را محک زنیم.
3DMark 2013
ZoomGMSI GT72S 6QF Dominator Pro G COD: Black Ops 3
[section label="عملکرد روی باتری" anchor="Battery Bench"]
عملکرد روی باتری
3DMark 2013
این بنچمارک را این بار در حالت کار روی باتری و بدون تغییر دستیِ هیچ یک از تنظیمات انجام دادیم. همانگونه که میبینید امتیاز تست FireStrike از ۱۰۸۶۴ به ۳۷۹۹ تقلیل پیدا کرد که حدود ۶۵ درصد افت راندمان گرافیکی در هنگامِ کار روی باطری را نشان میدهد. با این اوصاف باید انتظارِ کاهش راندمان قابل توجهی در بازیها را هنگامی که پریزِ برق در دسترس نباشد داشته باشید و ترجیحا بازیهای سنگین را فقط روی برق شهری اجرا کنید و بازیهای سبک را برای مواقعِ عدم دسترسی به منبع تغذیهی خارجی در نظر بگیرید.
Fallout 4
برای سنجش بهتر ماندگاری باطری با اولویت بازی ابتدا شارژِ باطری را به ۱۰۰ درصد رساندیم و سپس با قطع منبع برق آداپتور بلافاصله به اجرای بازی پرداختیم. مدت زمانی که به خاموش شدن کامل دستگاه منتهی شد ۵۱ دقیقه اندازه گیری شده است که با وجود کاهشِ محسوس فرکانسِ کاری قطعات (و در نتیجه افت راندمان) و فعال شدن گزینههای کاهش مصرف انرژی، برای یک تراشهی پر قدرت گرافیکی و یک پردازندهی سریع راندمانی متوسط محسوب میشود.
همین آزمایش را با پخش فیلم ۱۰۸۰ هم تکرار کردیم و به زمان یک ساعت و ۵۴ دقیقه رسیدیم. فعالیت سبکتری مثل اجرای دو مرورگر و گشت و گذار در سایتها هم به کمی بیشتر از دو ساعت ختم شد. نتیجه این که عملکرد باطری دستگاه بهتر از نتایج بدست آمده با محصول قبلی بررسی شدهی ما است، اما اگر تراشهی گرافیکی مجزای انویدیا را غیر فعال کرده و به گرافیک مجتمع پردازنده سوییچ کنیم دوام باتری بهتری خواهیم داشت، ولی باید قید اجرای بازیهای سنگین را هم بزنیم.
[section label="دما" anchor="Temp"]
دما
برای سنجشِ بیشینهی دمای تولیدی سعی کردیم دو سناریوی متفاوت را روی ان اجرا کنیم، ابتدا آزمون Cinebench R15.0 را در نظر گرفتیم که بار کاری زیادی روی پردازنده میگذارد، تا بتوانیم همزمان بیشترین دمای پردازنده را ثبت کنیم. در پایان بالاترین دمای ثبت شده در یکی از هستهها ۷۱ درجهی سانتیگراد بود که هنوز در محدودهی طبیعی کارکرد پردازنده و بسیار کمتر از سقفِ هشدار ۱۰۰ درجه قرار میگیرد. در نظر داشته باشید که دمای پکیج پردازنده یا دمای سوکت همیشه پایینتر از میزان ثبت شده روی هستهها است.
برای GPU هم به کمک ابزار خود اماسآی حرارت تراشهی GM204 را در تمام مدت بررسی زیر نظر داشتیم و در پایان بیشترین میزان ثبت شده در حین بازی ۸۶ درجه تعیین شد. با وجود این که دمای بالایی در این سطح محسوب میشود، اما تنها ۵ درجه بالاتر از حرارت تولید شده توسط مدلِ مرجعِ دسکتاپی است. از سوی دیگر با در نظر گرفتن ابعاد دستگاه و محدودیت خنک کنندهها و قدرت بالای قطعات بکار گرفته شده، تا حدی میتوان علت این رخداد را توجیه کرد. در مجموع باز هم این دما در نیمهی میانی نمودار و تقریبا مشابهی میانگین عملکرد حرارتی دستگاههای همرده قرار میگیرد.
[section label="نویز فن" anchor="Noise"]نویز فن
طبیعتا فن پردازنده در تمام مدت روشن بودن دستگاه فعال است و تا صدای قابل تشخیصی دارد که تا حدود ۳۳ دسیبل هم ثبت شده است. اما هر بار پس از روشن شدن و عملیات بوت سیستم سرعت آن به اوج میرسد و به محض اجرای یک بازی سه بعدی و فعال شدن تراشهی گرافیکی انویدیا، فن گرافیک هم سرعت میگیرد که میتواند نویز تولیدی دستگاه را تا حدود ۴۷ دسیبل افزایش دهد که مشخصا هنوز کمتر از نویز تولیدی در برخی لپتاپهای نازکتر مثل مدلهای Razer و گیگابایت، ولی بیشتراز برخی پیسی گیمینگهای بررسی شده تا کنون است. در حالت توربو فن نویز تولید شده توسط فنهای بزرگ این دستگاه چند دسی بل بالاتر هم میرود اما باز به آزار دهندگی مدل قبلی 6QE نیست و در مجموع برای محصولی با این قدرت در بازیها قابل قبول ارزیابی میشود.
[section label="جمع بندی" anchor="Conclusion"]جمع بندی
باید اعتراف کنیم که این لپتاپ نه یک محصولِ ظریف با امکاناتِ محدود، بلکه یک پیسی گیمینگِ تمام عیار با قدرتی در سطح بالای نمودارِ سیستمهای حرفهایِ امروزی است. تمام مشخصات این محصول از پردازندهی Core i7 گرفته تا رم DDR4 پر سرعتِ ۳۲ گیگابایتی آن و از SSDهای پر سرعت دوقلوی SSD گرفته تا صفحه کلیدِ فوق حرفهای و با کیفیتِ RGB آن همگی نمایندگی یک مجموعهی پر صلابت و قدرتمند را بر عهده دارند که برآیندِ فعالیتِ تنگاتنگشان هم چیزی جز راندمانِ عالی و بی نقص در بالاترین سطحِ سیستمهای بازی امروزی نیست.
شاید دیدهاید که ما معمولا لپتاپها، حتی مدلهایی که در تبلیغات مناسب برای بازی معرفی میشوند را بیشتر برای بازیهای سبکتر یا تنظیمات پایینتر توصیه میکنیم، چرا که به علت محدودیتهای مصرف و دفع حرارت و ابعادشان عموما در سطحِ پیسیهای مخصوص بازی با همان قیمت هم قرار نمیگیرند، اما طبیعتا با هر بررسی و بر اساس نتایجِ استخراج شده میتوان استثناهایی هم قائل شد و این مورد هم دقیقا یکی از همین موارد است. بنچمارک 3DMARK و بازیهای آزمایش شده روی آن به صراحت ثابت کرد که این دستگاه در تنظیماتِ خیلی بالا هم فریمی کاملا قابل بازی و روان را ارائه میکند و از این نظر کاربر نباید دغدغهای داشته باشد.
از سوی دیگر قابلیت کلیدی G-Sync را داریم که در عمل باعث نمایش بسیار روان و بدون وقفه و پرش در بازیها میشود و حتی با میزانِ فریمی در محدودهی ۳۰ و ۴۰ نیز به جوری عمل میکند که تصور میکنید بازی را با ۶۰ فریم بازی میکنید. این قابلیت از نظرِ ما فوق العاده موثر عمل کرد.
دیسکهای ذخیره ساز اصلی دستگاه که برای سیستم عامل در نظر گرفته شده، با اختلاف سریعترین SSD های نسل جدیدِ هستند و هر کاربری میتواند با داشتن آن به سرعت فوق العادهی پاسخگویی سیستم در کارکردهای متنوع سیستمی یا گیمینگ اطمینان داشته باشد. حتی با داشتن چنین حجمی میتوان به راحتی چند بازی از مهمترین یا پر استفادهترین بازیها را روی SSD نصب کرد و از سرعت بالای بارگذاری و اجرای بدون تاخیر آنها لذت دو چندان برد.
از نظر باتری هم دستگاه در سطحِ متوسطی قرار گرفت و با این که در هنگام بازی روی باتری فقط حدود یک سوم از راندمان دستگاه فعال بود، اما باز هم دوام باتری به یک ساعت نمیرسید و مجبور بودیم برای بهره گیری از آن گذشت زمان را پیوسته در نظر داشته باشیم، چیزی که وقتی در بازی غرق شدهاید انجام دادنش دشوار است. فنهای دستگاه هم بر خلاف مدلِ GS60 6QE در هنگام لود پر صدا و آزار دهنده عمل نکردند، هر چند که صدایشان کاملا واضح و بلند میشد، اما به نظر ما روی راندمانِ بلندگوها و تجربهی بازی تاثیرگذار نبود.
این لپتاپ یکی از بهترین مدلهایی بود که تا کنون بررسی کرده بودیم و البته یکی از بهترین مدلهای اماسآی و بازار جهانی هم هست. انتقادی که باید اینجا عنوان کنیم این است که محصول را برای بررسی مستقیما از شرکت اصلی دریافت کردیم و متاسفانه نمایندگی اسمی این شرکت در ایران در مورد لپتاپهای گیمینگ در این اواخر فعال نبوده و حتی مدل قبلی بررسی شده را هم هنوز نمیتوان در بازار داخلی پیدا کرد و متاسفانه دسترسی کاربرانِ ایرانی به محصولات بسیار محدود است. امیدداریم که دربارهی موجود شدنِ محصولاتِ رده بالا و با کیفیتِ این برند هم راهکاری اساسی اندیشیده شده و انجام شود.
در پایان از شما دعوت میکنیم برای اطلاع از قیمت لپ تاپ و مشخصات فنی آن به دیتابیس محصولات زومیت مراجعه کنید. مشخصات فنی کامل لپ تاپ ایسوس، لنوو، ایسر، دل، اپل، HP و دیگر برندهای مطرح به همراه گالری تصاویر، مقایسه و لینک فروشگاههای عرضهکنندهی آنها در بخش لپتاپ دیتابیس محصولات زومیت در اختیار شما خواهد بود.
+ نقاط قوت
- کارت گرافیک بسیار قدرتمند در بین لپتاپها و در کلاس پیسیها
- نمایشگر با کیفیت
- صدای شفاف و قوی
- SSD پر سرعت
- نقاط ضعف
- وزن زیاد دستگاه
لپتاپ گیمینگ MSI GT72S 6QF مستقیما از طرف دفتر مرکزی شرکت MSI در کشور تایوان برای زومجی ارسال شده است.
تهیه شده در زومجی