راهنمای خرید کامپیوتر با بودجه دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان - خرداد ٩۵
سیستم رده متوسط (راندمان خوب -سرعت بالا در کارهای روزمره- بازی با تنظیمات پایین یا متوسط)
[section label="کاربری" anchor="Usage"]کاربری
سیستمی مناسب برای کاربرانی که تمایل داشته باشند کارهای روزمرهی خود را با سرعت بیشتری انجام داده و دقایقی در زمان خود صرفهجویی کنند. کاربرانی که عادت به انتظار کشیدن ندارند و میخواهند به همان سرعتی که در انجام کارهای شخصی مهارت دارند به همان نسبت هم سیستم پاسخگویی داشته باشند و سیستم از آنها عقبتر نباشد.
با داشتن یک کارت گرافیکی مجزا و البته نه چندان قوی هم میتوان بازیهای روز را با تنظیمات متوسط یا پایین اجرا کرد و راندمان نسبتا قابل قبولی را هم در برنامههای ویرایش، طراحی و گرافیک داشت، به شرط اینکه توقع خود را از اجرای بازیها پایین بیاورید یا اگر سخت گیر هستید، به فکر خرید سیستم قدرتمندتری باشید.
(قیمت تمام قطعات در ۲۰ خرداد ماه براساس بازار تهران بروز شده است)[section label="مشخصات سیستم" anchor="Spec"]
قیمت | مدل | نام قطعه |
---|---|---|
٣٨۰ هزار تومان | Intel Core i3 6100 | CPU |
٣٧٠ هزار تومان | ASUS B150 Pro یا Gigabyte GA-B150M-D3H | MotherBoard |
۲۱۰ هزار تومان | GSkill Ripjaws V 2*4GB DDR4 2400MHz | RAM |
۹۰٠ هزار تومان | Asus Strix GTX 960 OC Gaming DCII 4GB | VGA |
۱۶۰ هزار تومان | Seagate 7200 64MB 1TB | HDD |
۶۰ هزار تومان | Samsung 24X SATA | ODD |
۲۹۰ هزار تومان | Green 600A-HP | Power |
۱٧۰ هزار تومان | Green X2 Jaguar | Case |
دو میلیون و ۵۴۰ هزار تومان | جمع کل (تومان) | --- |
[section label="نمودار نوسان قیمت" anchor="Price"]نمودار نوسان قیمت
در نمودار زیر میتوانید با انتخاب هر قطعه، تفاوت قیمت آن را با ماه گذشته مقایسه کنید.
Copy: Price Comparison Mainstream June 2016
[section label="رویدادهای ماه گذشته" anchor="History"]رویدادهای ماه گذشته
قیمتها در خردادماه نوسان خاصی نداشت و شاهد ثباتی مستمر در این ردهی قیمتی در بازار بودیم. در ماه گذشته با توجه به افزایش فراوانی مدلهای B150 در بازار تصمیم گرفتیم در این ردهی بودجهای مادربردهای ارزان قیمتتری را جایگزین مادربردهای H170 کنیم و در عوض بودجهی بیشتری را صرف پردازنده و کارت گرافیک کنیم. مادربردهای متناسب با بودجه و قطعات ما در این رده، یکی از شرکت گیگابایت با مدل Gigabyte GA-B150M-D3H و دیگری از ایسوس با مدل ASUS B150 Pro موجود هستند که به ترتیب برچسب قیمت ٣۶٠ هزار و ٣٧٠ هزار تومانی دارند. توجه داشته باشید که مادربردهای ارزانقیمتتر با تراشههای H110 را هم میتوان برای این پردازنده به کار گرفت، اما از نظر امکانات جانبی و قابلیت ارتقای مناسب در حد مدلهای H170 و B150 نیستند. تفاوتهای دقیق را میتوانید در ادامهی مقاله و در بخش "سری تراشههای مادربرد و مشخصات آنها" مرور کنید و بر طبق نیازهای خود تصمیم گیری کنید. ماجولهای ۲۴۰۰ مگاهرتزی را به جای مدل ۲۱٣٣ جایگزین کردیم و تفاوت قیمت هم تنها ۱۰ هزار تومان است. از کاربرانی که قصد خرید دارند تقاضا داریم حتما به تفاوتهای مندرج در مشخصات چیپستها در بخش "سری تراشههای مادربرد و مشخصات آنها" توجه کنند تا بتوانند مدلی مطابق نیازهای واقعی خود را انتخاب کنند.
در ماههای گذشته کارت گرافیک GTX 950 را در این رده در ترکیب سیستم داشتیم که بنا به بررسیهای انجام شده و بنچمارکهای معتبر راندمانی بهتر از R9 270 و همردهی R9 270X داشت، اما با قیمتی تقریبا برابر عرضه میشد. اما ماه قبل با تغییر و صرفه جویی در بودجهی مادربرد توانستیم کارت گرافیک قویتر GTX 960 را جایگزین کنیم. کیس X2 محصول شرکت گرین هم به فهرست انتخابهای ما در این رده پیوسته است. مدل X1 هم اکنون موجود است که فقط کمی ارزانتر است. از برندهای CoolerMaster و DeepCool هم محصولاتی با ظاهر متفاوت اما قیمتی همرده در بازار داخلی موجود است که ممکن است مورد پسند برخی کاربران باشد.
[section label="پردازنده، مادربرد و رم" anchor="CPU MB RAM"]پردازنده، مادربرد و رم
پردازندهی دو هستهای منتخب ما از نسل آخر Skylake دارای قابلیت (HT (HyperThreading برای شبیهسازی هستههای مجازی بوده و در کل ۴ پردازندهی منطقی را در سیستم عامل در دسترس قرار میدهد. انتخاب این پردازنده در این ردهی قیمتی و با راندمانی که دارد حرفی برای گفتن باقی نمیگذارد و حتی در بیشتر بازیها هم می تواند راندمانی شبیه به پردازندههای رده بالاتر Core i5 داشته باشد که چهار هستهای هستند. در مقایسه با پردازنده های ایامدی نیز میتوان مطمئن بود که در بیشتر بازیهای روز نه تنها پردازندههای ۴ و ۶ هستهای سری FX یا بولدوزر را پشت سر میگذارد، بلکه در مواردی از پردازندههای ٨ هستهای مانند FX 8150 یا FX 8350 که فرکانسهای کاری بسیار بالاتری هم دارند پیشی میگیرد و در ردهی بالاتری از نظر متوسط فریم تولید شده قرار میگیرد. درهرصورت انتخاب پردازنده در این رده آسان است و هر توصیهای بجز پردازندههای کارآمد Core i3 از معماری کارآمدتر اسکایلیک چندان مقبول و منطقی نخواهد بود.
برای مادربُرد هم مدلی سازگار با پردازندههای اسکایلیک را میتوان از تراشههای Z170 ، H170 و H110 انتخاب کرد که هر کدام دارای قابلیتهای خاص در کنار امکانات مشابهی هم هستند که در اینجا برای آشنایی بهتر توضیح مختصری میدهیم.
[section label="سری تراشههای مادربرد و مشخصات آنها" anchor="Chpset Variants"]
سری تراشههای مادربرد و مشخصات آنها
Z170: قابلیت اورکلاک یا افزایش فرکانس کاری پردازندههای قدرتمند سری K از سوکت ۱۱۵۱ و نسل اسکای لیک ، پشتیبانی از دو یا چند کارت گرافیکی در حالت SLI یا CF، پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارتهای گرافیکی و غیره، پشتیبانی از حافظههای SSD با استاندارد M.2، قابلیت استفاده از ترکیب Raid 0/1/5 برای دیسکهای سخت یا HDD های مکانیکی مرسوم، دارای حداکثر ١۴ پورت یواسبی (۱۰ پورت USB 3.0). پشتیبانی از DDR4 و همینطور ۲۰ مسیر اضافهی PCI Express 3.0 در تراشهی پل جنوبی، ازبرتریهای بارز این تراشه نسبت به Z97 است. به علاوه، M2 در Z97 بر اساس استادارد PCI Express 2.0 کارمیکرد که این قابلیت در Z170 به PCI Express 3.0 و پهنای باند بسیار بالاتری ارتقا یافته است.
H170: پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارتهای گرافیکی و غیره، پشتیبانی از حافظههای SSD با استاندارد M.2، قابلیت استفاده از ترکیب Raid 0/1/5 برای دیسکهای سخت یا HDD های مکانیکی مرسوم، دارای حداکثر ١۴ پورت یواسبی (٨ پورت USB 3.0). پشتیبانی از DDR4 و همینطور ۲۰ مسیر اضافهی PCI Express 3.0 در تراشهی پل جنوبی.
B150: پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارتهای گرافیکی (با سرعت 8X) و غیره، دارای حداکثر ۱۲ پورت یواسبی (۶ پورت USB 3.0). پشتیبانی از DDR4.
H110: کمترین امکانات جانبی، پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارت گرافیکی در اسلات 16X اصلی(PCI Express 2.0 در سایر اسلاتها و کارتهای اضافه شوندهی دیگر که به پل جنوبی یا همان تراشهی H110 متصل هستند)، دارای حداکثر ١٠ پورت یواسبی (۴ پورت USB 3.0). پشتیبانی از DDR4.
Z97: قابلیت اورکلاک یا افزایش فرکانس کاری پردازندههای قدرتمند سری K، پشتیبانی از دو یا چند کارت گرافیکی در حالت SLI یا CF، پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارتهای گرافیکی و غیره، پشتیبانی از حافظههای SSD با استاندارد M.2، قابلیت استفاده از ترکیب Raid 0/1/5 برای دیسکهای سخت یا HDD های مکانیکی مرسوم، دارای حداکثر ١۴ پورت یواسبی (۶ پورت USB 3.0).
H97: پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارتهای گرافیکی وغیره، قابلیت استفاده از ترکیب Raid 0/1/5 برای دیسکهای سخت یا HDD های مکانیکی مرسوم ، دارای حداکثر ١۴ پورت یواسبی (۶ پورت USB 3.0)
B85: مناسب سیستمهای اداری، پشتیبانی از استاندارد PCI Express 3.0 برای کارتهای گرافیکی، دارای حداکثر ١٢ پورت یواسبی (۴ پورت USB 3.0)
H81: کمترین امکانات جانبی، پشتیبانی از استاندارد PCI Express 2.0 برای کارتهای گرافیکی، دارای حداکثر ١٠ پورت یواسبی ( ٢ پورت USB 3.0) کاربرانی که بخواهند مادربردشان با طراحیهای خاص سیستمهای گیمینگ و امکانات ویژه در عین قیمت پایین همخوانی داشته باشند، انتخابی مناسبتر از مدلهایی مانند ASUS B150 Pro/H170 Pro Gaming یا Gigabyte GA-H170-Gaming 3 نخواهند داشت که در عین داشتن امکانات ابتدایی تراشهی H170، یک کارت صدای تقویت شده با فنآوری اختصاصی و یک کارت شبکهی حرفهای ساخت شرکت اینتل یا Killer برای داشتن بالاترین سرعت و کمترین تاخیر در ارتباطات آنلاین و اینترنتی را هم در اختیار خواهند داشت. از آنجایی که بودجه محدودیت دارد، میتوان در خرید مادربرد صرفهجویی کرد. در صورتی که امکانات جانبی خاصی را مدنظر نداشته باشید مادربردی ابتدایی با تراشهی H110 یا B150 هم برای منظور ما کفایت میکند. مدل ASUS H110M-C با ٢۶٠ هزار تومان از مدلهای ارزان قیمتتر موجود است. درست مانند مادربردهای H81، مادربردهای H110 در سایر اسلاتها تنها از PCI Express 2.0 پشتیبانی میکنند و به همین علت برای کارتهای پر سرعت Raid یا کارتهای اضافه شوندهی نیازمند پهنای باند زیاد توصیه نمیشوند، اما بر خلاف H81 در اسلات اول گرافیک که مستقیم به پردازنده متصل است از PCI Express 3.0 بهره میگیرند و بنابراین با کارتهای گرافیک قدرتمند و رده بالا هم مشکلی ندارند.
در مورد رم هم باید گفت که از چند ماه پیش و با عرضهی بازیهای نسل جدید کنسولی، به جهت پورت شدن بسیاری از بازیهای PC و شباهتهای فنی پلتفرمهای موجود، سازندگان بازی به توصیه کردن حداقل۶ گیگابایت برای حافظهی اصلی در ملزومات اعلامی خود روی آوردند. مثلا بازی Call of Duty: Black Ops 3 برای اجرا به حداقل ۶ گیگابایت رم نیاز دارد، هر چند که قبلا پچهای غیر رسمی برای رفع این محدودیت در اینترنت منتشر می شد، اما بسیاری از کاربرانی را که فقط ۴ گیگابایت رم اصلی داشتند از تجربه و هیجان بازی کردن در زمان عرضهی آن دور نگه میداشت و انتقادات زیادی را هم برمیانگیخت. با این تفاسیر از این پس و برای نداشتن محدودیت از نظر حافظه در بازیهای جدید، مبنای توصیهی خود را روی ٨ گیگابایت رم سیستم خواهیم گذاشت. این مقدار رم حتی در کاربردهایی غیر از بازی هم میتواند به روانتر شدن کارکرد سیستم عامل و روانترشدن اجرای همزمان برنامهها کمک شایانی کند.
[section label="بنچمارک پردازنده" anchor="CPU Bench"]بنچمارک پردازنده و کارت گرافیک
در اینجا میتوانید راندمان خطی و چند نخی پردازندهی منتخب این ردهی بودجهای را با راندمان برخی پردازندههای مشهور از نسلهای متفاوت مقایسه کنید تا ایدهای کلی از توان این پردازنده بدست آورید. یادآوری میشود که راندمان این پردازندهها در بازی ممکن است نسبت متفاوتی داشته باشد و برای دیدن راندمان آنها در بازیهای جدید بهتر است به مقالههای بررسی راندمان بازیها در زومجی مراجعه کرده یا روی کاور هر یک از بازیهای زیر کلیک کنید.
CPU Comparison - Mainstream PC - June 2016
[section label="کارت گرافیک" anchor="VGA"]کارت گرافیک
وقتی که پای بازی به میان بیاید کارت گرافیکی در اولویت اول انتخاب قطعات قرار میگیرد و هر چه انتظاراتمان از بازیها بالاتر رود به همان نسبت هم باید بودجهی بیشتر و دقت بالاتری در انتخاب کارت گرافیکی لحاظ کرد. کارت منتخب ما در ردهی بودجهای ۸۰۰ هزار تومان بهترین گزینهی موجود است و با فاصله رقیبان خود را پشت سر میگذارد . این کارت تازه وارد از خانوادهی مَکسول، تعداد ۱۰۲۴ هستهی پردازشی و فرکانس کاری ۱۱۲۷ مگاهرتز دارد و میتواند راندمانی خیره کننده را در این رده از خود به نمایش گذارد و وعدهی راندمانی مطمئن را در بازیهای آینده، خصوصا تحت دایرکت ایکس ۱۲ داشته باشد. اما کارت منتخب ما محصول ایسوس و با قیمتی مناسب در بین مدلهای موجود در بازار داخلی است. کارت گرافیک منتخب ما مدل اورکلاک شدهای با فرکانس پایهی ۱۲۵۳ مگاهرتز و فرکانس بوست ۱۳۱۷ مگاهرتز (در حالت اورکلاک) است که حدود ١٠ تا ١٥ درصد سریعتر از مدل مرجع عمل میکند.
کارتهای دیگر با این حدود قیمت به مدلهایی مثل GTX 750Ti از برندهای مختلف و قیمت پایهی ۶٠٠ هزار تومان ختم میشوند که البته راندمانی پایینتر دارند ولی بیشتر در دسترس هستند و به خاطر معماری Maxwell ، خنک بوده و مصرف انرژی خیلی کمتری هم دارند. اگر منبع تغذیهی قدیمی یا ضعیفتر دارید قطعا 750Ti انتخاب خوبی خواهد بود، چرا که با پاور ۴۳۰ یا ۴۵۰ واتی هم به خوبی کار خواهد کرد، ولی فراموش نکنید که در برابر GTX 950 اصلا مثل گذشته ارزش خرید نخواهد داشت. اگر قصد خرید بالاترین مدل متناسب با این بودجه از شرکت رقیب یعنی ایامدی را داشته باشید کارت R9 370 با قیمت حدود ٧۶٠ هزار تومان گزینهای است که میتوان خریداری کرد و البته تفاوت راندمان آن با R7 265 در حدود ٢٠ درصد خواهد بود. بهترین انتخاب ممکن هم در این رده قیمتی (صرفنظر از کارت GTX 950) هم نمیتواند مدلی بهتر از GeForce GTX 960 ، عضو قدرتمند کارتهای سری ٩٠٠ از انویدیا باشد که علاوه بر داشتن راندمانی بالاتر از مدلهای معرفی شده در اینجا، از دایرکتایکس ١٢ هم بهصورت کامل پشتیبانی میکند. فعلا کارتهای GTX 950 و GTX 960 تنها مدلهای رده میانی بازار هستند که چنین قابلیتی دارند. کارت گرافیک GTX 960 بسته به برند و مدل، قیمتی بین ٨٠٠ هزار تا یک میلیون و ۵۰ هزار تومان دارد و مدتی است که مدلهای ۴ گیگابایتی هم با ۱۰۰ هزار تومان قیمت بالاتر وارد بازار شدهاند. در مورد محصول نو رسیدهی R9 380 هم باید گفت که به دلیل کاهش قیمت تا مرز ٨٠٠ هزار تومان میتواند گزینهی مناسبی در برابر GTX 960 باشد و در برخی موارد و مخصوصا بازیهای دایرکت ایکس ۱۲ هم چند فریم بیشتر از آن تولید میکند.
[section label="سیستم جایگزین" anchor="Alternate Spec"]سیستم جایگزین دوم
این سیستم در صورتی که قصد خرید با بودجهای تا سقف سه میلیون تومان یا کمتر از آن را داشته باشید توصیه میشود. از نظر راندمان در بازیها از سیستم اصلی مقاله تا ۲۰ درصد سریعتر عمل میکند و در عین حال ۲۷۰ هزار تومان هم گرانتر است. برخی قطعات مانند مادربرد با قطعات منتخب اصلی هم قابل جابجایی است. همچنین این ترکیب تا سریعترین پردازندهی Core i7 و سریعترین کارت گرافیکی موجود قابل ارتقا خواهد بود. در این ترکیب حتی میتوان کارت گرافیک R9 390 OC WF 2X 8GB از گیگابایت را هم انتخاب کرد، اما مجموع قیمت به سه میلیون و ۱۲۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت که بیش از سقف قیمت در نظر گرفته شده است.
قیمت | مدل | نام قطعه |
---|---|---|
۵۹۰ هزار تومان | Intel Core i5 6400 | CPU |
٣۷۰ هزار تومان | ASUS B150 Pro | MotherBoard |
۲۱۰ هزار تومان | 2X GSkill Ripjaws V 4GB DDR4 2400Mhz | RAM |
۹۸۰ هزار تومان | Gigabyte R9 380X WF 2X 4GB | VGA |
۱۶۰ هزار تومان | Seagate 7200 64MB 1TB | HDD |
۶۰ هزار تومان | Samsung 24X SATA | ODD |
۲۷۰ هزار تومان | CORSAIR VS650 | Power |
۱۷۰ هزار تومان | Green X2 Jaguar | Case |
دو میلیون و ۸۱۰ هزار تومان | جمع کل (تومان) | --- |
[section label="مانیتور" anchor="Monitor"]مانیتور
سیستمی در این رده بهتر است با مانیتوری Full HD و ابعاد ٢٢ یا ٢٣ اینچی همجوار شود. توان کارت گرافیکی و پردازنده هم در حد پاسخگویی به نیاز پردازشی در این رزولوشن برای بازیها و محتواهای چند رسانهای خواهد بود و تجربهی مناسبی را برای بهرهگیری از سیستم فراهم خواهد کرد. مدل ASUS VX228H با قیمت ۶۴٠ هزار تومان و دارا بودن ورودیهای VGA ، HDMI و DVI ، سهولت و تنوع اتصال به دستگاههای مختلف در کنار قیمتی مناسب را فراهم می سازد. پیش فرض ما در رزولوشن Full HD استفاده از ورودی DVI یا HDMI خواهد بود، چرا که انتقال تصویر را با سیگنال دیجیتال انجام میدهند و بر خلاف کابل آنالوگ VGA که احتمال افت کیفیت تصویر دارد، کیفیت بالاتری را مخصوصا در هنگام استفاده از کابلهای بلندتر نمایش خواهد داد. توجه داشته باشید که قیمت مانیتور در لیست مشخصات سیستم لحاظ نشده و به عنوان انتخاب جانبی توصیه میشود. اگر مشتاق دیدن مشخصات منتخب ما برای سیستم قویتر هستید، در قسمت سوم مقاله نیز زومجی را همراهی کنید.
تهیه شده در زومجی
نظرات