پردازندهی ۸ هستهای Core i9-9900KS اینتل در کامپیوتکس 2019 معرفی شد
سال گذشته، اینتل در جریان کنفرانس سالانهی خود، پردازندهای را بهصورت مختصر بهنمایش گذاشت که تمامی هستههایش در فرکانس کاری ۵ گیگاهرتز فعال بودند. حالا در جریان رویداد کامپیوتکس ۲۰۱۹، اینتل بالاخره از پردازندهای ۸ هستهای رونمایی کرده است که برای اولینبار هر هشت هستهی آن بدون افت، در تمامی حالات، فرکانس ۵ گیگاهرتزی خود را حفظ خواهند کرد.
پیشنمایشی که سال گذشته اینتل بهنمایش گذاشته بود، روی پردازندهی ۲۸ هستهای زئون که فرکانس پایهی آن بسیار کمتر از ۵ گیگاهرتز است، اجرا شده بود و اینتل برای رساندن عملکرد تمامی هستهها به سرعت کلاک ۵ گیگاهرتز بهصورت همزمان، مجبور شده بود پردازندهی زئون خود را در جریان پیشنمایش اورکلاک کند. در آن زمان، بهدلیل اینکه اینتل اعلام نکرده بود که برای اورکلاک کردن پردازنده، از سیستم خنککنندهی زیر صفر (sub-zero chiller) استفاده کرده است، بحثهای زیادی میان علاقهمندان به دنیای فناوری پیرامون عملی بودن رسیدن به چنین فرکانسهایی در شرایط عادی پیش آمده بود؛ اما با معرفی پردازندهی جدید، بهنظر میرسد دست یافتن به چنین سرعتی در شرایط عادی عملی شده باشد.
پردازندهی جدید که Core i9-9900KS نام دارد، چه در حالت بارهای پردازشی تکهسته و چه در حالت استفاده از تمامی هر هشت هسته بهصورت همزمان، سرعت کلاک ۵ گیگاهرتزی خود را حفظ میکند. i9-9900KS دقیقا از همان تراشهی بهکاررفته در i9-9900K استفاده میکند؛ با این تفاوت که اینتل پس از تولید این تراشه، بهترینهای آن را برای استفاده در Core i9-9900KS غربال یا Bin میکند.
غربال کردن (Binning)، راز اینتل برای ساخت Core i9-9900KS
در جریان فرایند تولید پردازندهها و بسیاری از دیگر قطعات سختافزاری مانند رم و کارت گرافیک، بهدلیل پیچیدگی بالای فرایند ساخت، همواره نقصهایی در محصول نهایی وجود دارد. این نقصها که بهصورت تصادفی در محصول اتفاق میافتند، باعث میشوند تولیدکننده مجبور شود برای یکسان کردن عملکرد محصول نهایی، عملکرد تمامی قطعات تولیدشده را مقداری کاهش بدهد.
اینتل برای ساخت پردازندهی i9-9900KS بهترین و سالمترین تراشههای خط تولید خود را غربال میکند
برای مثال، چون در جریان ساخت پردازندههای گرافیکی ایکسباکس وان و PS4 همواره یک یا دو هسته خراب میشوند، در محصول نهایی برای هماهنگ شدن همهی کنسولها، در تمامی دستگاهها (حتی در دستگاههایی که تمامی هستههایشان سالم است) دو یا چهار هستهی گرافیکی غیرفعال میشود. بهعنوان مثالی دیگر، اگر در جریان تولید یک پردازندهی ۴ هستهای Core i5 یکی از هستهها خراب شود، اینتل یکی از هستههای سالم را هم غیرفعال میکند و آن پردازنده را بهعنوان پردازندهی ۲ هستهای Core i3 بهفروش میرساند. به این فرایند Bin یا غربال کردن میگویند و اینتل با استفاده از همین روش، بهترین و سالمترین تراشههای خط تولید خود را برای ساخت پردازندههای ۸ هستهای Core i9-9900KS دستچین میکند.
از لحاظ فنی، کلاک پایهی CPU جدید اینتل برابر با ۴ گیگاهرتز است، اما تنها درصورتی ممکن است سرعت پردازنده تا این فرکانس افت کند که از بایوس پیشفرض اینتل استفاده کنید (هیچ دستگاه مصرفی در بازار از بایوس پیشفرض اینتل استفاده نمیکند). از پردازندهی جدید اینتل میتوان در مادربردهای سازگار با Core i9-9900K استفاده کرد؛ هرچند پیش از آن باید فرمور مادربرد را بهروزرسانی کنید. حافظهی گرافیکی ادغامشده در این پردازنده نیز کاملا مشابه Core i9-9900K است.
اینتل هنوز توان مصرفی و قیمت CPU جدید خود را اعلام نکرده است؛ اما باتوجه بهاینکه طی روزهای آینده اینتل کنفرانسی در کامپیوتکس برگزار خواهد کرد، انتظار میرود جزئیات بیشتری از این پردازنده مشخص شود.
فعلا تنها تفاوت Core i9-9900KS با Core i9-9900K در افزایش ۳۰۰ مگاهرتزی سرعت کلاک درحالت All-Core Turbo است. بهاحتمال زیاد توان مصرفی CPU جدید هم نسبت به برادر بزرگترش بیشتر باشد؛ چراکه اینتل فرکانس پایهی پردازنده (که توان مصرفی سیپییو بستگی بالایی به آن دارد و تقریبا برمبنای آن محاسبه میشود) را هم ۱۰ درصد افزایش داده و از ۳/۶ گیگاهرتز به ۴/۰ گیگاهرتز رسانده است.
اینتل برای بهنمایشگذاشتن CPU جدید ۸ هستهای خود در کامپیوتکس از یک مادربرد معمولی موجود در بازار و سیستم خنککنندهی آبی مدار بسته (closed loop liquid cooler) استفاده کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی این پردازنده، پوشش زومیت از رویداد کامپیوتکس ۲۰۱۹ را در روزهای آینده پیگیری کنید.