آمار و ارقام فروش کنسول‌های بازی که از دیدن آن‌ها شگفت زده می‌شوید

یک‌شنبه ۱۹ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۰۰
مطالعه 7 دقیقه
video-game-consoles
آیا می‌دانستید که شرکت‌های نوکیا، فیلیپس و حتی اپل هم دست به تولید کنسول زدند یا آیا پلی‌استیشن 2 پرفروش‌ترین کنسول تاریخ است؟ با همراه باشید تا شما را با اطلاعات جالبی راجع به کنسول‌های بازی و فروش آن‌ها در ۴ دهه اخیر آشنا کنیم.
تبلیغات

شرکت‌های بزرگی در حیطه بازی‌های ویدیویی و به خصوص ساخت و توسعه کنسول‌های خانگی فعالیت می‌کنند و آن‌هایی که امروز شاهد فعالیت‌شان هستیم همان‌هایی هستند که توانستند روزهای سخت را پشت سر بگذارند و اطمینان کاربران را جلب کنند. امروز در زومجی قصد داریم شما را با پر فروش‌ترین کنسول‌های چهار دهه اخیر آشنا کنیم.

پلی‌استیشن 2، پرفروش‌ترین کنسول‌ تاریخ بازی‌های ویدیویی

در جدول زیر کنسول‌هایی لحاظ شده‌اند که توانسته‌اند به فروشی برابر یک میلیون دستگاه یا بیشتر دست پیدا کنند، بنابراین دنبال کنسول‌هایی مانند کومودُر ۶۴ و سگا 32X نگردید. سونی با عرضه پلی‌استیشن 2 در سال ۲۰۰۰ توانست عصر جدیدی در گیم‌پلی و جلوه‌های بصری آغاز کند. پلی‌استیشن 2 توانست تا سال‌ها حاکم بلامنازع کنسول‌های خانگی باشد و تا ژانویه سال ۲۰۱۳ بیشتر از ۱۵۵ میلیون دستگاه در سرتاسر جهان به فروش رفت. شاید جالب باشد بدانید که آخرین بازی‌هایی که برای این کنسول به یاد ماندنی عرضه شد FIFA 14 بود. یک ماه پس از توفق تولید پلی‌استیشن 2 بود که سونی اقدام به معرفی پلی‌استیشن 4 کرد.

نکته جالب‌تر اینجا است که تنها کنسولی که توانسته است به نزدیک‌ترین فاصله فروش با پلی‌استیشن 2 برسد، یک کنسول دستی است. نینتندو 3DS برای اولین بار نوامبر سال ۲۰۰۴ در ایالات متحده آمریکا عرضه شد. تا سال‌ها ظاهر این کنسول با عرضه مدل‌های نینتندو DS Lite، DSi و DSi XL به روز شد و توانست با ۱۵۴.۰۱ میلیون دستگاه به پرفروش‌ترین کنسول دستی تاریخ تبدیل شود و پس از پلی‌استیشن 2 به دومین کنسول پرفروش تاریخ بازی‌های ویدیویی تبدیل شود. پرفروش‌ترین بازی این کنسول هم New Super Mario Bros. به شمار می‌رود که تا پایان ماه مارس سال ۲۰۱۴ (اسفند ۱۳۹۲) موفق به فروش ۳۰.۷۵ میلیون دستگاه شده است. ولی وقتی به مقام سوم لیست پرفروش‌ترین کنسول‌های تاریخ نگاه می‌کنیم باز هم نام نینتندو را با کنسول گیم‌بوی (Game Boy) می‌بینیم و باز هم موفقیت نینتندو در ساخت و عرضه یک کنسول دستی با این تفاوت که گیم‌بوی اردیبهشت ماه سال ۱۳۶۸ (اپریل ۱۹۸۹) عرضه شد و توانست در نسل چهارم بازی‌های ویدویی به این رقم دست یابد. ساخت این کنسول فروردین سال ۱۳۸۲ (مارس ۲۰۰۳)  متوفق شد و توانست در این سال‌ها به فروشی معادل ۱۱۸.۶۹ میلیون واحد دست پیدا کند. اما نوبت به اولین پلی‌استیشن تاریخ می‌رسد، جایی که سفر دور و دراز این برند آغاز شد و به عقیده من اگر پلی‌استیشن وجود نداشت، بازی‌های ویدیویی و رقابتی که امروز شاهد آن هستیم نیز به این شکل وجود نداشتند. اولین پلی‌استیشنِ تاریخ بازی‌های ویدیویی صبح روز سه‌شنبه ۱۲ آذر ماه ۱۳۷۳ (۳ دسامبر ۱۹۹۴) در ژاپن عرضه شد تا قصه پلی‌استیشن آغاز شود. تولید این کنسول ۱۱ فروردین ۱۳۸۵ (۳۱ مارس ۲۰۰۶) متوقف شد تا با فروشی معادل با ۱۰۲.۴۹ میلیون دستگاه به چهارمین کنسول پرفروش تاریخ بازی‌های ویدیویی تبدیل شود. پرفروش‌ترین بازی این کنسول نیز، سری مشهور Gran Turismo است که تا آپریل سال ۲۰۰۸ فروشی برابر با ۱۰.۸۵ میلیون دستگاه را به دست آورد.

آیا می‌دانستید شرکت‌هایی مانند نوکیا، فیلیپس و NEC  هم دست به ساخت کنسول‌ زده‌اند

نوبتی هم که باشد باز هم نوبت نینتندو است! نمی‌دانم چقدر با نینتندو آشنایی دارید ولی بدانید که از بین ۱۰ کنسول پرفروش تاریخ‌بازی‌های ویدویی ۵ مورد آن متعلق به نینتندو است! Wii همزمان با عرضه پلی‌استیشن 3 به بازار عرضه شد و توانست تا ۱۰ دی ۱۳۹۳ (۳۱ دسامبر ۲۰۱۴) فروشی برابر با ۱۰۱.۴۴ میلیون دستگاه را تجربه کند. آیا می‌دانستید که پرفروش‌ترین بازی این کنسول ۸۲.۵۴ میلیون واحد فروخته شده است؟ اگر این عدد برایتان معنای خاصی ندارد همین بس که فرض کنید تمام کسانی که پلی‌استیشن 3 خریده‌اند این بازی را نیز خریده باشند!

آیا می دانستید از ۱۰ کنسول پرفروش دنیا ۵ مورد آن محصول نینتندو، ۴ مورد آن محصول سونی و یک مورد آن محصول مایکروسافت است؟ آیا می‌دانستید مجموع فروش‌ کنسول‌های پلتفرم ایکس‌باکس از کنسول دستی گیم‌بوی که سال ۱۹۸۹ عرضه شده کمتر است؟‌ نکته جالب دیگر این است که مجموع فروش کنسول‌های سگا که در این لیست حضور دارند و شامل ۶ کنسول می‌شوند از تعداد نینتندو وی‌های فروخته شده کمتر است! سگا جنسیس موفق‌ترین کنسول سگا در زمینه فروش است که که این شرکت توانسته ۴۰ میلیون دستگاه از این کنسول را به فروش برساند. شاید خیلی از ما از خود می‌پرسیم که چرا سگا تجارت سخت‌افزار را کنار گذاشت و به تولید نرم‌افزار پرداخت. با نیم نگاهی به این لیست و اعداد و ارقام موجود در آن به پاسخ این سوال پی برد.

اما شرکت نام‌آشنا و البته نوستالژیک آتاری چه جایگاهی در زمینه فروش کنسول دارد؟ پرفروش‌ترین کنسول این شرکت «آتاری ۲۶۰۰» با آن کنترلر به یادماندنی‌اش است که تا سال ۲۰۰۴ فروشی معادل ۳۰ میلیون دستگاه از این کنسول ثبت شده است. بدون شک این آمار و ارقام می‌تواند عدم ادامه راه توسط آتاری یا سگا را توجیه کرد. تا به اینجا هر چه گفتیم از شرکت‌های نام‌آشنا و معروف گفتیم اما باقی این لیست چه معنایی می‌تواند داشته باشد؟ آیا می‌دانستید شرکت NEC هم دست به تولید کنسول زد و حتی توانست ۱۰ میلیون دستگاه از آن را به فروش برساند؟ این کنسول با نام عجیب و غریب TurboGrafx-16 و در تاریخ ۸ آبان ۱۳۶۶ (۳۰ اکتبر ۱۹۸۷) به بازار عرضه شد. TurboGrafx-16 اولین کنسول عصر ۱۶-بیتی بود که به بازار عرضه شد و با وجود سخت‌افزار قدرتمندی که داشت در برابر رقبای بزرگی مانند نینتندو NES ،SNES و سگا جنسیس شکست خورد.

در فروش کلی، نینتندو بیش‌ از ۲۰۰ میلیون دستگاه از سونی بیشتر فروخته است و این رقم دو برابر کل کنسول‌های فروخته شده توسط مایکروسافت تا به امروز است!

اما NEC تنها شرکت معروفی نیست که شانس خود را در ساخت کنسول بازی امتحان کرده است. N-Gage نوکیا را به یاد دارید؟ همان موبایل/کنسول عجیب نوکیا که اگرچه نتوانست موفق ظاهر شود و با فروش ۳ میلیون دستگاه کار خود را به پایان رساند، اما در تب‌و‌تاب آن روزهای موبایل و ارتباطات وسیله جالبی به نظر می‌رسید. N-Gage تاریخ ۱۵ مهر ۱۳۸۲ (۷ اکتبر ۲۰۰۳) عرضه شد. یاد آن سیمبین سری ۶۰ بخیر! آیا می‌دانستید شرکت باندای که اکنون با نام نامکوباندای و در زمینه ساخت و انتشار نرم‌افزار فعالیت می‌کند هم دست به ساخت کنسول زده بود؟ یا شرکت فیلیپس هم شانس خود را در این حوزه امتحان کرد؟ برای کسب اطلاعات جزییات بیشتر راجع به پرفروش‌ترین کنسول‌های تاریخ بازی‌های ویدویی که به فروشی معادل یا بیشتر از یک میلیون دستگاه رسیده‌اند، جدول زیر را مطالعه کنید. شرکت‌های سونی، آتاری، مایکروسافت  و سگا با زنگ‌های مختلف تفکیک شده‌اند. همچنین رنگ سبز نیز نشنگر کنسول‌های نسل حاضر است.

۱

پلی‌استیشن 2

سونی

۲۰۰۰

بیشتر از ۱۵۵ میلیون

۲

نینتندو DS

نینتندو

۲۰۰۴

۱۵۴.۰۱ میلیون

۳

گیم‌بوی

نینتندو

۱۹۸۹

۱۱۸.۶۹ میلیون

۴

پلی‌استیشن

سونی

۱۹۹۴

۱۰۲.۴۹ میلیون

۵

Wii

نینتندو

۲۰۰۶

۱۰۱.۴۴ میلیون

۶

ایکس‌باکس 360

مایکروسافت

۲۰۰۵

۸۴ میلیون

۷

پلی‌استیشن 3

سونی

۲۰۰۶

بیشتر از ۸۲.۷ میلیون

۸

PlayStation Portable

سونی

۲۰۰۴

۸۲ میلیون

۹

گیم‌بوی اَدوَنس

نینتندو

۲۰۰۱

۸۱.۵۱ میلیون

۱۰

نینتندو NES

نینتندو

۱۹۸۳

۶۱.۹۱ میلیون

۱۱

نینتندو 3DS

نینتندو

۲۰۱۱

۵۰.۴۱ میلیون

۱۲

 نینتندو SNES

نینتندو

۱۹۹۰

۴۹.۱۰ میلیون

۱۳

سگا جنسیس

سگا

۱۹۸۸

۴۰ میلیون

۱۴

نینتندو 64

نینتندو

۱۹۹۶

۳۲.۹۳ میلیون

۱۵

آتاری ۲۶۰۰

آتاری

۱۹۷۷

۳۰ میلیون

۱۶

ایکس‌باکس

مایکروسافت

۲۰۰۱

۲۴ میلیون

۱۷

گیم‌کیوب

نینتندو

۲۰۰۱

۲۱.۷۴ میلیون

۱۸

پلی‌استیشن 4

سونی

۲۰۱۳

۱۹.۹ میلیون

۱۹

مَسترسیستم

سگا

۱۹۸۶

۱۴.۸ میلیون

۲۰

سگا گِیم‌گیِر

سگا

۱۹۹۰

۱۱ میلیون

۲۱

دریمکست

سگا

۱۹۹۸

۱۰.۶ میلیون

۲۲

TurboGrafx-16

هادسون‌سافت/NEC

۱۹۸۷

۱۰ میلیون

۲۳

ایکس‌باکس وان

مایکروسافت

۲۰۱۳

۱۰ میلیون

۲۴

سگا ساترن

سگا

۱۹۹۴

۹.۵ میلیون

۲۵

Wii U

نینتندو

۲۰۱۲

۹.۲۰ میلیون

۲۶

پلی‌استیشن ویتا

سونی

۲۰۱۱

بیشتر از ۴ میلیون

۲۷

آتاری ۷۸۰۰

آتاری

۱۹۸۶

بیشتر از ۳.۷۷ میلیون

۲۸

سگا پیکو

سگا

۱۹۹۳

بیشتر از ۳.۴ میلیون

۲۹

WonderSwan

باندای

۱۹۹۹

۳.۲ تا ۳.۵ میلیون

۳۰

Color TV Game

نینتندو

۱۹۷۷

۳ میلیون

۳۱

Intellivision

ماتِل (Mattel)

۱۹۸۰

۳ میلیون

۳۲

N-Gage

نوکیا

۲۰۰۳

۳ میلیون

۳۳

کولکو ویژن

کولِکو (Coleco)

۱۹۸۲

بیشتر از ۲ میلیون

۳۴

Magnavox Odyssey²

Magnavox/Philips

۱۹۷۸

۲ میلیون

۳۵

آتاری لینکس

آتاری

۱۹۸۹

بیشتر از ۱ میلیون

۳۶

فیلیپس سی‌دی-آی

فیلیپس

۱۹۹۱

بیشتر از ۱ میلیون

۳۷

تِل‌استار

کولِکو (Coleco)

۱۹۷۶

بیشتر از ۱ میلیون

۳۸

آتاری ۵۲۰۰

آتاری

۱۹۸۲

۱ میلیون

اما می‌رسیم به فروش کلی دستگاه‌ها به تفکیک شرکت‌های تولید کننده که می‌تواند در نوع خود جالب باشد. همانطور که انتظار می‌رفت نینتندو با اختلافی بیش از ۲۰۰ میلیون دستگاه از رقیب دیرینه خود در صدر جدول ایستاده است. اختلافی که دو برابر کل کنسول‌های فروخته‌ شده توسط مایکروسافت است! برای اطلاعات بیشتر جدول زیر را مشاهده کنید:

نظر شما راجع به این آمار و ارقام چیست و به نظر شما آیا فروش بیشتر می‌تواند ملاکی برای انتخاب محصول باشد؟ دیدگاه‌های خود را با

زومجی

در میان بگذارید.

اعداد و ارقام از ویکی‌پدیا

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات