نگاهی به جنبه‌های تاریخی و داستان بازی The Thaumaturge؛ راسپوتین کیست؟

چهارشنبه ۱۴ آذر ۱۴۰۳ - ۱۷:۴۵
مطالعه 6 دقیقه
کاراکتر اصلی بازی The Thaumaturge
در این مقاله و به مناسبت عرضه نسخه کنسولی بازی The Thaumaturge، نگاهی بدون اسپویل به داستان آن و وقایع تاریخی واقعی مرتبط به این روایت خواهیم داشت.
تبلیغات

بازی The Thaumaturge اسفند سال گذشته برای کامپیوتر منتشر شد و حال پس از گذشت تقریبا ۹ ماه، امروز نسخه کنسولی این بازی هم در دسترس قرار می‌گیرد. این بازی ساخته استودیو فولز تئوری است که به‌وسیله شرکت معروف و لهستانی ۱۱ بیت گیمز هم منتشر شده است. پیش‌تر بررسی بازی The Thaumaturge را در زومجی داشتیم که نمره خوب ۷.۵ را دریافت کرد و حال به‌مناسبت عرضه نسخه کنسولی، نگاهی بدون اسپویل به روایت کلی بازی خواهیم داشت که مخصوصا به‌دلیل حضور چهره‌های تاریخی واقعی از جمله راسپوتین، جذابیت‌های خاص خود را دارد.

کپی لینک

راسپوتین کیست؟

داستان بازی The Thaumaturge، در مورد فردی به نام ویکتور زولسکی است. زولسکی یک Thaumaturge است؛ به این معنی که قدرت برقراری ارتباط با موجوداتی ماورایی به نام Salutor‌ها را دارد. خود این واژه از کلمه‌ای یونانی به نام معجزه گرفته شده است و در فرهنگ عامه کشور لهستان هم برای کارهای ماورایی و روحانی استفاده می‌شود.

زولسکی در ابتدای بازی و در سال ۱۹۰۵، به روستایی سفر می‌کند که گفته شده در آن، فردی حضور دارد که می‌تواند بیماری کاراکتر اصلی بازی را درمان کند. این فرد، کسی نیست جز گرگوری راسپوتین. اگر به وقایع تاریخی علاقه‌مند باشید، قطعا نام این شخص به گوشتان خورده است؛ فردی که نقش بسیار مهمی در امپراتوری روسیه ایفا کرد و در بازی The Thaumaturge هم اشاره‌های زیادی به این جنبه شخصیتی او می‌شود.

اما بیایید اول از بازی کمی فاصله بگیریم و ببینیم اصلا راسپوتین کیست و چرا بهتر است قبل از تجربه بازی، بیش‌تر از او بدانیم. راسپوتین در سال ۱۸۶۹ در یکی از روستاهای سیبری متولد شد و در سال ۱۸۹۷، پس از ورود به صومعه عقاید مذهبی خاصی پیدا کرد و این در حالی است که راسپوتین پیش از این، چندان عقاید مذهبی قدرتمندی نداشت. با این حال در جریان سفر به صومعه مذکور، یکی از راهبان آنجا متوجه قدرت‌های ویژه‌ای در راسپوتین شد و همین آغازگر مسیری جدید و کاملا متفاوت برای این شخصیت بود.

یکی از نکاتی که در تحقیق از زندگی راسپوتین می‌توان متوجه شد، وجهه دوگانه شخصیتی او است. راسپوتین پس از آشنایی با کلیسا، کم کم در بین مردم منطقه به محبوبیت خاصی رسید و زندگی یک راهب را در پیش گرفت؛ این موضوع تا قدری پیش رفت که پس از سفر به سن پترزبورگ در اوایل قرن بیستم میلادی، راسپوتین در بین برخی از مردم جایگاه روحانی ممتازی پیدا کرده و طرفداران وفاداری برای خودش جمع کرده بود که برای دعا، شفا یافتن یا حتی پیش‌بینی آینده سراغ او می‌آمدند. همین شهرت راسپوتین، زمینه ملاقات او را با الکساندرا، همسر نیکولاس دوم فراهم کرد و پای راسپوتین به کاخ سلطنتی امپراتوری روسیه باز شد.

فرزند پادشاه وقت روسیه که الکسی نام داشت، به بیماری هموفیلی مبتلا بود و راسپوتین از سال ۱۹۰۶، نقش یه درمانگر مذهبی را برای او داشت و همزمان با نفوذ بالایش هم به مرور جای پای خود را رده‌های حکومتی روسیه سفت می‌کرد. این موضوع مخالفین زیادی هم برای راسپوتین به‌وجود آورد که ادعا داشتند نقشه‌های شوم و شیطانی او، روی امپراتور و نحوه حکومت کشور تاثیر منفی گذاشته است. پس از اینکه در سال ۱۹۱۵ نیکولاس دوم راهی جنگ شد، عملا راسپوتین و همسر امپراتور کشور را اداره می‌کردند و بدون اینکه دیگر خیلی وارد جزییات تاریخی شویم، در همین حد بدانیم که همین موضوع زمینه‌ساز سقوط امپراتوری روسیه شد و مخالفین در سال ۱۹۱۶، راسپوتین را به قتل رساندند.

کپی لینک

راسپوتین در بازی The Thaumaturge

در بازی The Thaumaturge، پیوند بین ویکتور و راسپوتین پس از دیدار اول آن‌ها قطع نمی‌شود. در ادامه داستان بازی، ویکتور راهی شهر ورشو می‌شود و پس از رسیدن به این شهر، متوجه می‌شود که راسپوتین هم آنجا حضور دارد. در نتیجه ویکتور هر از گاهی برای ادامه روند درمان خودش به راسپوتین مراجعه می‌کند و البته که این، تنها نقش شخصیت تاریخی مذکور در بازی نیست. راسپوتین حضوری پررنگ و کلیدی در روایت The Thaumaturge ایفا می‌کند و حتی برخی از پیچش‌های داستانی مهم بازی هم متمرکز بر او هستند.

راسپوتین همچنین در بازی The Thaumaturge، خبر از دیدن رویایی وحشتناک می‌دهد؛ رویایی که در آن ولیعهد اتریش به قتل می‌رسد و یکی از اهداف او، جلوگیری از بروز این اتفاق است؛ اتفاقی که می‌دانیم در واقعیت تاریخ، در نهایت رخ می‌دهد و یکی از اصلی‌ترین عوامل آغاز جنگ جهانی اول به‌عنوان یکی از خونین‌ترین نبردهای تاریخ بشریت است. از آنجایی که نمی‌خواهیم چیزی از داستان بازی را برای شما اسپویل کنم، فقط به همین اشاره می‌کنم که چنین موضوعاتی نقش پررنگی در روایت بازی The Thaumaturge دارند و با اینکه این ساخته فولز تئوری اصلی کاملا منطبق بر حوادث تاریخی واقعی نیست، ولی اشاره‌های جالبی به برخی از اتفاق‌های مهم اوایل قرن بیستم میلادی دارد و می‌تواند از این نظر تجربه جالبی را رقم بزند.

همچنین برخی المان‌های The Thaumaturge هم ریشه در فرهنگ عامی لهستان دارند؛ مثلا Bukavac به‌عنوان یکی از موجودات تحت سلطه شما، کاملا برگرفته از یک موجود افسانه‌ای این منطقه است و این موضوع برای موجودی دیگر به نام Morana هم صدق می‌کند.

کپی لینک

بازی The Thaumaturge چیست؟

در نهایت، بیایید کمی هم از کلیت بازی The Thaumaturge صحبت کنیم. ساخته استودیو فولز تئوری، تمرکز ویژه‌ای روی روایت داستان دارد و از این حیث حتی بی‌شباهت به اثری مثل Disco Elysium نیست. گیمر به مرور با گشت و گذار در جهان بازی، سرنخ‌های مختلفی پیدا می‌کند که می‌توان در مکالمه‌ها از آن‌ها برای رسیدن به هدف نهایی استفاده کرد. بازی، مملو از شخصیت‌های مختلف با پیچیدگی‌های بسیار زیاد است و تصمیم‌هایی که در مکالمه‌ها می‌گیرید، نقش پررنگی در پیش‌برد کلی روایت ایفا می‌کنند.

اما The Thaumaturge جنبه‌های دیگری هم دارد که یکی از آن‌ها، نبردهای بازی است. به مرور ویکتور با دشمنان مختلفی روبه‌رو می‌شود که در نبرد با آن‌ها، باید از قدرت موجودات تحت سلطه خودتان استفاده کنید. هریک از این موجودات قدرت‌های ویژه‌ای دارند و در حالی که برخی از این توانایی‌ها، صرفا مربوط به آسیب وارد کردن به دشمنان می‌شود، برخی هم می‌تواند تمرکز آن‌ها را بهم بریزد و تاثیرهای دیگر اینچنینی روی آن‌ها داشته باشد.

در نهایت بازی شامل المان‌های نقش آفرینی می‌شود. سیستم ارتقا The Thaumaturge بر پایه چهار ویژگی اصلی است که ارتقا آن‌ها می‌تواند هم در نبردها و هم در حل معماها یا موفقیت در دیالوگ‌ها اهمیت زیادی داشته باشد. البته این سیستم‌ها در کل طراحی سرراستی دارند.

The Thaumaturge به‌طور کلی اثری است که می‌تواند برای طرفداران بازی‌های داستان‌محور تجربه ارزشمندی باشد؛ روایت بازی مهم‌ترین المان آن به‌حساب می‌آید که با شخصیت‌پردازی پرجزییات، تاثیرگذاری تصمیم‌گیری‌ها و اتمسفر بسیار گیرای جهان آن، حسابی مخاطب را راضی می‌کند. پس اگر پیش از این به دلیل عرضه شدن بازی فقط روی پی سی فرصت تجربه آن را نداشتید، انتشار نسخه کنسولی بهانه خوبی است تا سری به آن بزنید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز

نظرات