بررسی تاثیر تعرفههای مالیاتی روی صنعت بازیهای ویدیویی
به جرعت میتوانم بگویم که صنعت بازیهای ویدیویی یکی از مظلومترین صنایع در عصر تکنولوژی بوده است که هر اتفاقی در جهان به شکل مستقیم و غیرمستقیم روی آن اثر میگذارد. از دوره همهگیری کرونا گرفته که باعث شد تا همین الان بسیاری از استودیوهای بازیسازی با خطر ورشکستگی روبهرو باشند و همواره شاهد تعدیل کارمندان در سراسر جهان باشیم تا همین صحبت از اعمال تعرفههای مالیاتی که دولت دونالد ترامپ تصمیم گرفته است تا روی بیشتر کشورها وضع کند.
درواقع در سالهای اخیر، سیاستهای تجاری ایالات متحده امریکا مخصوصا در زمان دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ تاثیرات گستردهای بر صنایع مختلف جهانی داشته است. همانطور که گفتیم یکی از این صنایع، صنعت ویدیو گیم بوده است که با توجه به وابستگی بسیاری از شرکتها به زنجیره تأمین و واردات قطعات از این کشور، تحت تاثیر این قوانین قرار گرفتهاند. درحالی که این روزها همه از اعمال تعرفههای بعضا سنگین روی کالاهای وارداتی از کشورها به خاک امریکا صحبت میکنند، یکی از داغترین موضوعها، اثر آن روی دنیای تکنولوژی و مخصوصا صنعت ویدیو گیم است. صنعتی که وابستگی بیچونوچرایی به کشور بزرگی همانند چین دارد و هرگونه جنگ تجاری بین امریکا و چین میتواند بدون شک آن را بهشدت تحت تاثیر قرار دهد. با تمامی این اوصاف ما در این مقاله تصمیم گرفتهایم تا نگاهی به وقاع اخیر بیاندازیم و ببینیم که واقعا تا چه اندازه این نبرد تجاری میتواند آینده صنعت ویدیو گیم را تحت تاثیر قرار دهد.
آغاز جنگ تجاری امریکا با دیگر کشورها
در سال ۲۰۱۹، دولت دونالد ترامپ اعلام کرد که قصد دارد تعرفهای ۲۵ درصدی روی کالاهای وارداتی از کشور چین، از جمله تجهیزات الکترونیکی و مخصوصا کنسولهای بازی اعمال کند. درواقع این تصمیم بخشی از جنگ تجاری گستردهای بود که ترامپ قصد داشت با انجام آن از تولید داخلی حمایت کند. در واکنش به این خبر، سه شرکت بزرگ مایکروسافت، سونی و نینتندو در نامهای مشترک به دفتر نماینده تجرای ایالات متحده، اعلام کردند که اعمال چنین تعرفههایی میتواند به صنعت بازیهای ویدیویی آسیبهای جدی وارد کند و منجر به افزایش قیمت کنسولهای خانگی در کشور امریکا شود.
در متن این نامه آمده بود که در سال ۲۰۱۸ بیش از ۹۶ درصد کنسولهای بازی وارداتی در کشور چین تولید میشود و از سویی دیگر اعمال این تعرفه تنها در تعطیلات پیشرو میتواند نزدیک به ۸۴۰ میلیون دلار هزینه اضافی به مشتریان تحمیل کند و باعث شود بسیاری از خانوادهها از بهدست آوردن کنسولهای مورد انتظار پلیاستیشن 5 و ایکس باکس سری ایکس محروم شوند. درنهایت پس از انجام مذاکرات مختلف و فشارهایی که شرکتهای بزرگ تکنولوژی به دولت وارد کردند، باعث شد که وضعیت اعمال تعرفهها به تعلیق دربیاید و قیمت کنسولهای بازی در بازار امریکا افزایش پیدا نکند.
تعرفهها چیستند و هدف از اعمال آنها چیست؟
تعرفهها درواقع مالیاتی هستند که دولتها بر کالاهای وارداتی یا صادرات اعمال میکنند. هدف از وضع این تعرفهها، تنظیم تجارت خارجی، حمایت از صنایع داخلی و در نهایت افزایش درآمد دولت است. همانطور که گفته شد، دولت ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری خود تصمیم به وضع تعرفههای جدیدی روی کشورها مخصوصا چین گرفت. بهنحویکه قرار بود ابتدا تعرفهای ۱۰ درصدی روی ۱۱۲ میلیارد دلار از واردات این کشور وضع شود که بیشتر کالاهای مصرفی همانند پوشاک را تحت تاثیر قرار میداد. در مرحله دوم هم تعرفهای ۱۰ درصدی روی ۱۶۰ میلیارد دلار از دیگر کالاها همانند گوشیهای هوشمند، لپتاپها و کنسولهای بازی قرار بود اعمال شود.
جالب است بدانید که تعرفههای که دولت ترامپ در مورد آن صحبت میکند، درواقع تحت عنوان «تعرفههای متقابل» یا «حمایت از تولیدات داخلی» معرفی شدهاند. تیم اقتصادی ترامپ مدعی است که بسیاری از کشورها (مخصوصا چین) تعرفههای غیرمنصفانهای روی کالاهای امریکایی وضع کردهاند و پیرو آن قوانین تجرات منصفانه را زیر پا گذاشتهاند. البته که این ادعا تا حدی نیز درست است. چرا که بهعنوان مثال چین تعرفه گمرکی روی خودروهای امریکایی را ۲۵ درصد نگه داشته بود، درحالی که تعرفههای خودروهای چینی در امریکا تنها ۲.۵ درصد بود.
واکنش دیگر کشورها و شرکتها در مقابل این تعرفهها چیست؟
همانطور که گفته شد وضع تعرفه روی کالاهای صادراتی بسیاری از کشورها میتواند بهشکل اثرگذاری روی درآمد آنها از بازار امریکا اثرگذار باشد. افزایش قیمت کالاهای کشورها در امریکا میتواند به فروش آنها لطمه وارد کند و باعث از دست رفتن بخش بزرگی از بازار هدف آنها شود. با این اوصاف کشورهای مختلف عکسالعملهای گوناگونی را در قبال این تعرفهها اتخاذ کردهاند. بهعنوان مثال در ابتدای وضع این تعرفهها کشور چین تصمیم گرفت که روی نزدیک به ۱۱۰ میلیارد دلار کالاهای امریکایی همانند سویا، خودرو و نفت خام تعرفههای متقابلی را وضع کند یا اتحادیه اروپا نیز تعرفه کالاهای وارداتی از کشور امریکا را افزایش داد.
در واکنش به خبر تعرفهها از همان سال ۲۰۱۹ شرکتهای بزرگ تکنولوژی همواره بهشکل مستقیم و غیرمستقیم اعتراضهای خود را به گوش دولت امریکا رساندهاند. اعتراضهایی که بسیاری از آنها نتیجهبخش بود و باعث شد ترامپ در آن زمان از وضع تعرفه روی بسیاری از کالاهای دیجیتال صرفنظر کند. البته که شرکتهایی هم همانند نینتندو تلاش کردند تا با انتقال خط تولید کنسول نینتندو سوییچ خود از کشور چین به دیگر کشورهای جنوب غربی آسیا اثر تعرفهها را روی قیمت محصولهای خود تا حد زیادی کاهش دهند. درواقع نینتندو هم همانند بسیاری از شرکتها دیگری سراسر جهان، برای تولید سختافزارهای خود به کشور چین تکیه کرده بود و این حرکت از این شرکت آغازی بود برای جلوگیری از وابستگی شرکتهای تولیدکننده در صنعت تکنولوژی به کشور چین.
بازگشت تعرفهها و اثر آن روی صنعت ویدیو گیم
بالاخره با انتخاب مجدد دونالد ترامپ بهعنوان رئیس جمهور امریکا بسیاری انتظار بازگشت جنگ تجاری این کشور با کشورهای جهان و مخصوصا چین را میکشیدند. درواقع چیزی نگذشت که از همان ابتدا ترامپ پیشنهاد تعرفه ۶۰ درصدی روی کالاهای وارداتی از چین و تعرفه ۱۰ الی ۲۰ درصدی روی دیگر کشورها همانند مکزیک و کانادا را ارائه کرد. هدف اصلی ترامپ از وضع این تعرفهها کم کردن وابستگی شرکتهای بزرگ تکنولوژی به کشورهایی همانند چین و تشویق دیگر کشورها به سرمایهگذاری در خاک امریکا بود. اما نگرانی اصلی درخصوص تعرفهها به این دلیل بود که این تعرفهها پس از اعمال به کالاهای وارداتی باعث میشود تا شرکتها جبران هزینه خود را از مشتری دریافت کنند.
بهنحویکه تخمین زده میشود این موضوع درخصوص کنسولهای بازیهای ویدیویی تا حد زیادی اثرگذار باشد. نوامبر ۲۰۲۴ بود که انجمن فناوری مصرفکننده (CTA) تخمین زد که اعمال تعرفهها میتواند قیمت کنسولها را ۴۰ درصد افزایش دهد. این انجمن در ادامه گزارش خود پیشبینی کرد که درصورت اعمال تعرفهها فروش کنسولهای بازی تا ۵۷ درصد کاهش پیدا میکند. بهنحویکه این کاهش فروش میتواند اثر قابل توجهی روی اکوسیستم بازیها، ناشران و استودیوهای بازیسازی و حتی خردهفروشان بگذارد. درحال حاضر هنوز هم هنوزه صنعت ویدیوگیم در حال پشت سر گذاشتن چالشهای مربوط به دوره همهگیری کرونا است و با افزایش هزینه تولید بازیها در سال گذشته شاهد تعدیل بسیاری از کارمندان استودیوها یا حتی تعطیلی خود آنها بودهایم. واضح است که یک فشار اقتصادی مضاعف به شرکتهای فعال در حوزه ویدیوگیم میتواند آنها را با چالشهای جدیدی روبهرو کند و آسیبهای جدیتری را به این صنعت وارد آورد.
درصورتیکه تعرفهها باعث افزایش قیمت کنسولها و بازیهای فیزیکی شود، صنعت ویدیوگیم با سرعت بیشتری به سمت بازیهای دیجیتال و پلتفرمهای کلاود گیمینگ حرکت خواهد کرد. از سویی دیگر کنسولهای تمام دیجیتالی که کمتر تحت تاثیر تعرفهها قرار میگیرند میتوانند از این فرصت برای فروش خود استفاده کنند. حتی این تعرفهها میتواند باعث رشد بیشتر کاربران پلتفرمهای بازیمحوری همانند گیمپس یا پلیاستیشن پلاس شود که در ازای مبلغی کتابخانهای بزرگ از بازیهای دیجیتال را در اختیار مخاطبان خود قرار میدهند.
البته که این تغییرات بدون عواقب نخواهد بود و شرکتها بدون شک قیمت بازیهای دیجیتال و حتی هزینه سرویسهای اشتراکی خود را بیش از پیش افزایش خواهند داد. استودیوهای بازیسازی کوچکتری که بخشی از درآمد خود را از فروش نسخههای فیزیکی بازیهایشان در خردهفروشیها بهدست میآوردند با خطر فروپاشی روبهرو میشوند و ممکن است به ادغام با شرکتهای بزرگتر یا حتی تولید بازیهایی لایو سرویس با خلاقیت کمتر سوق داده شوند.
چه انتظاری از آینده صنعت ویدیو گیم داشته باشیم؟
با تمامی بحثهای پیش آمده بالاخره در ۱۰ آوریل ۲۰۲۵ (۲۱ فروردین ۱۴۰۴)، دونالد ترامپ اعلام کرد که اکثر تعرفههای جدید به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درمیآیند. این تصمیم پس از افزایش نگرانیها در بازارهای مالی و فشار از سوی سرمایهگذاران اتخاذ شد. با این حال، تعرفهها بر کالاهای وارداتی از چین به میزان ۱۲۵٪ افزایش یافتند، که نشاندهنده تمرکز ویژهای بر روابط تجاری با چین است.
نینتندو که اعلام کرده بود پیشفروش کنسول نینتندو سوییچ ۲ خود را در ایالات متحده از ۹ آوریل ۲۰۲۵ آغاز میکند، تصمیم گرفت که به دلیل ارزیابی تاثیرات بالقوه تعرفهها و شرایط بازار، این پیشفروش به تعویق افتاد و حالا کاربران برای پیشخرید این کنسول بایستی تا ۸ ماه مه صبر کنند. البته که تاریخ عرضه اصلی کنسول همچنان پنج ژوئن ۲۰۲۵ باقی مانده است. همانطور که میدانید نینتندو قیمت جدیدترین کنسول خود را ۴۵۰ دلار اعلام کرده است (که افزایش قابل توجهی نسبت به مدل قبلی به خود دیده است) و به شکل جالبی قرار است نسخه ژاپنی سوییچ ۲ تنها با قیمت ۳۴۳ دلار در اختیار کاربران این کشور قرار گیرد که نشان میدهد موضوع مالیات و تعرفهها تا چه حد تاکنون روی قیمت محصولات خارج از کشور امریکا میتواند اثرگذار باشد. درواقع با وجود نگرانیها درباره تاثیر تعرفهها بر قیمت نهایی، نینتندو اعلام کرده است که قیمتگذاری اولیه تغییر نخواهد کرد. با این حال، برخی تحلیلگران معتقدند که مصرفکنندگان ممکن است در نهایت مبلغ بیشتری پرداخت کنند، زیرا شرکتها ممکن است بخشی از هزینههای اضافی ناشی از تعرفهها را به مشتریان منتقل کنند.
جمعبندی
تعرفههای تجاری اعمالشده توسط دولت ترامپ تاثیرات گستردهای بر صنعت بازیهای ویدیویی داشتهاند. افزایش هزینههای تولید و واردات منجر به افزایش قیمت کنسولها و بازیها شده و شرکتهایی مانند نینتندو را وادار به بازنگری در استراتژیهای تولید و فروش خود کرده است. مصرفکنندگان نیز ممکن است بهدلیل افزایش قیمتها بهسوی بازیهای دیجیتال و سرویسهای اشتراکی سوق پیدا کنند. در نهایت، این تغییرات میتوانند ساختار صنعت بازیهای ویدیویی را در آیندهای نهچندان بهطور اساسی تغییر دهند. تغییراتی که با توجه به جنگ تجاری چین و امریکا (وضع تعرفههای متقابل نسبت به یکدیگر) حداقل در وضعیت کنونی بهنظر نمیرسد چندان به نفع مصرفکنندگان تمام شود.