پشتیبانی نسل جدید پردازندههای اینتل از استانداردهای DDR5 و PCIe 5.0
اینتل تأیید کرده که پردازندههای دسکتاپ نسل دوازدهمی این شرکت موسوم به Alder Lake-S با پشتیبانی از حافظههای DDR5 و نسل پنجم درگاههای PCI-Express، نرخ انتقال داده را در مقایسه با نسل فعلی DDR4 و PCI-Express Gen 4 بیش از دو برابر افزایش خواهند داد. تراشههای Alder Lake-S شامل یک رابط حافظه دوکاناله DDR5 هستند که از فرکانس انتقال دادهی ۴۸۰۰ مگاهرتز (و فراتر از آن در حالت اورکلاک) برخوردار هستند. این میزان، منجر به دستیابی پردازندههای جدید اینتل به سرعتهایی فراتر از DDR5-7200 خواهد شد. استاندارد DDR5 علاوهبر سرعت، انتظارات در زمینه تراکم حافظه مورد استفاده را نیز دوبرابر میکند.
انتظار میرود در نسل جدید استفاده از ماژولهای تک ردیف ۱۶ گیگابایتی به یک کلاس رایج در میان کاربران تبدیل شده و ماژولهای حافظه تک ردیف ۳۲ گیگابایتی نیز در مدلهای پریمیوم امکانپذیر باشد. ضمن اینکه ماژولهای دو ردیف ۶۴ گیگابایتی نیز بهزودی امکانپذیر خواهند شد. تولیدکنندگان برجستهی حافظههای DDR5 نیز آرام آرام شروع به معرفی اولین محصولات خود برای آمادگی جهت آغاز عرضه پردازندههای Alder Lake-S در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۱ کردهاند.
کنترلرهای حافظهی سیستم حالا میتوانند بهصورت دینامیک یا پویا نسبت به تنظیم فرکانس و ولتاژ حافظه براساس دسترسی به توان یا عملیاتی که هماکنون روی ماژول حافظه درحال انجام است، اقدام کنند. این نخستین باری است که قابلیت موسوم به Dynamic Memory Clock برای کامیپوترهای شخصی امکانپذیر میشود. این ویژگی به عبارت دیگر میتوان به معنای اورکلاک خودکار Turbo برای ماژول حافظه مورد استفاده باشد.
اینتل همچنین از «Enhanced Overclocking Support» یا پشتیبانی از اورکلاک پیشرفته بهعنوان یکی دیگر از ویژگیهای جدید پردازندههای خود نام برده اما وارد جزئیات عملکرد آن نشده است. با اینکه پشتیبانی از استاندارد DDR5 برتریهای متعددی را برای نسل جدید پردازندههای اینتل به همراه دارد، سری Alder Lake همچنان از حافظههای DDR4 و LPDDR4 نیز پشتیبانی خواهند کرد. ضمن اینکه پشتیبانی از استاندارد LPDDR5-5200 نیز به فهرست پشتیبانی تراشههای آلدرلیک اضافه شده است. چیزی که میتواند برای دستگاههای قابل حمل از اهمیت بالایی برخوردار باشد.
برای شفاف سازی بیشتر باید به این موضوع اشاره کرد که قرار نیست یکی از درگاههای پردازندههای جدید اینتل از DDR5 و die دیگر از DDR4 پشتیبانی کند. درواقع همهی dieها از هر چهار استاندارد حافظه ذکر شده پشتیبانی خواهند کرد. اینکه این قضیه چه تأثیری روی طراحی مادربردهای جدید خواهد داشت، فعلاً نامشخص است.
پشتیبانی از PCI-Express Gen 5.0 نیز یکی دیگر از ویژگیهای بزرگ درگاه ورودی/خروجی در پردازندههای جدید اینتل است. نسل پنجم استاندارد درگاه PCI-Express پهنای باند انتقال داده را به ۳۲ گیگابیت بر هر خط رسانده تا دوبرابر بیشتر از استاندارد PCIe Gen 4 پهنای باند در اختیار بگذارد. PCIe Gen 5 عملاً امکان استفاده از تراشههای فوق سریع NVMe SSD با سرعتهای فراتر از ۱۰ گیگابایت بر ثانیه را امکانپذیر میکند. die دسکتاپ پردازندههای آلدرلیک اینتل، از ۱۶ مسیر PCIe Gen 5 و ۴ مسیر PCIe Gen 4 برخوردار است که خطوط PCIe 5.0 میتوانند به دو مسیر ۸ تایی برای گرافیک و ۲ مسیر چهارتایی برای حافظه ذخیرهسازی تقسیم شوند؛ اما نمیتوان بهطور همزمان از ۱۶ مسیر PCIe 5.0 برای کارت گرافیک و حافظه PCIe 5.0 SSD استفاده کرد.
PCH این تراشهها از ۱۲ خط پایین دستی یا Downstream با استاندارد PCIe Gen4 و ۱۶ مسیر PCIe Gen3 برخوردار است. در هر حالت حتی از پردازندههای گرافیکی نسل بعد RDNA3 یا Ada Lovelace نیز انتظار نمیرود که ۱۶ مسیر PCI-Express 4.0 این تراشهها را اشباع کنند. جالب اینجا است که اینتل از PCI-Express Gen 5 برای معرفی یک استاندارد جدید Thunderbolt استفاده نمیکند و در توضیحات ارائه شده، از یک پورت Thunderbolt 4 با پهنای باند ۴۰ گیگابیت بر ثانیه بهعنوان یکی از پلتفرمهای I/O این پردازندهها نام برده شده است. این موضوع میتواند نشاندهنده این باشد که اینتل همچنان تعبیهی استانداردهای پیشرفته PCIe در تراشههای متصل به رابط PCIe خود با چالش مواجه است. باید دید که آیا تراشههای سری 600 میتوانند فراتر از Gen 3 بروند یا خیر.
در پایان میتوانید نظرات خود را در اینباره با زومجی و سایر کاربران در میان بگذارید.