راهنمای خرید کامپیوتر با بودجه هفت میلیون و ۵٠٠ هزار تومان – آبان ٩۴

دوشنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۰
مطالعه 12 دقیقه
2015-11-pc-buying-guide-aban-final
به نظر شما سیستمی که بتواند الگوی سیستم‌های گیمینگِ دیگر بوده و ویترینی از آخرین فن‌آوری‌های روز داشته باشد چه مشخصاتی دارد؟ اگر قصد انتخاب بهترین قطعات موجود در بازار بدون توجه به قیمت تمام شده را دارید، در بخش چهارم مقاله با راهنمای خرید کامپیوتر زومجی همراه باشید.
تبلیغات
کپی لینک

سیستم رده حرفه‌ای (راندمان عالی -سرعت بالا در کارهای روزمره- بازی با تنظیمات ماکزیمم - تولید محتوا در حد خوب)

ما در این بخش یک به یک قطعات سیستم رده حرفه‌ای را به دقت مورد آزمایش و بررسی قرار داده‌ایم تا از داشتن بهترین راندمان و عملکرد در وظایف مربوطه مطمئن شویم. در اینجا بودجه‌ی بالا نیاز به صرفه‌جویی در خرید برخی قطعات را ناموجه می‌کند و بالاترین کارایی با استفاده از سریع‌ترین قطعات موجود در هر رده، اولویتِ اول انتخاب ما است. سیستم همه منظوره‌ی ما بیش از نیاز امور عادی و روزمره و حتی اجرای معمولی بازی‌ها عمل می‌کند، قطعات اصلی آن قابلیتِ اورکلاک و Tuning زیادی دارند و مجموعه‌ی سیستم به‌راحتی می‌تواند آخرین تنظیمات ممکن در بازی‌ها را در فریم‌های بالاتر از حدِ معمول و در رزولوشن‌های غیر متداول مثل 2560*1440 و در رزولوشن 4K یا حالت‌های سه‌بعدی و VR اجرا کند.

(قیمت تمام قطعات در ٢٣ آبان ماه براساس بازار تهران بروز شده است)

[section label="مشخصات سیستم" anchor="Spec"]سیستم رده حرفه‌ای

قیمت

مدل

نام قطعه

یک میلیون و ٣۵٠ هزار تومان

Intel Core i7 6700K

CPU

۴٣٠ هزار تومان

Corsair H80i GT

COOLING

٧٣٠ هزار تومان

ASUS Z170 MAXIMUS VIII RANGER

MotherBoard

۴۵٠ هزار تومان

GSkill Ripjaws4 2*8GB DDR4 2400

RAM

دو میلیون و ۸٠۰ هزار تومان

Gigabyte GTX 980 Ti OC G1 Gaming WF 3X 6GB

VGA

٢٨٠ هزار تومان

Seagate 7200 64MB 2TB

HDD

٣٩٠ هزار تومان

SAMSUNG 850 PRO 128GB

SSD

۶۰ هزار تومان

ASUS 24X SATA

ODD

۵٠٠ هزار تومان

GREEN 850B-OC Platinium

Power

۵٠٠ هزار تومان

GREEN X8 RAPTOR

Case

هفت میلیون و ۴٩٠ هزار تومان

جمع کل‌ (تومان)

---

کپی لینک

[section label="نمودار نوسان قیمت" anchor="Price"]نمودار نوسان قیمت

در نمودار زیر می‌توانید با انتخاب هر قطعه، تفاوت قیمت آن را با ماه‌های گذشته مقایسه کنید.

Price Comparison Enthusiast PC November 2015

Create bar charts

کپی لینک

[section label="رویدادهای ماهِ گذشته" anchor="History"]رویدادهای ماهِ گذشته

سرانجام پس از چند ماه انتظار، ماهِ گذشته پردازنده‌های سریِ اسکای لیک هم وارد بازار داخلی شدند و حالا می‌توانیم ٣ قطعه‌ی اصلی از قطعات سیستم رده حرفه‌ای را به نسلِ جدید و تازه نفس اِسکای لِیک ارتقا دهیم و از حافظه‌های DDR4 و پلتفرمِ جدیدِ Z170 در سیستم رده حرفه‌ای مخصوصِ بازی خود استفاده کنیم.

intel core i5-6600k core i7-6700k
ption id="attachment_62601" align="aligncenter" width="750"] پردازنده‌های جدید اسکای لیک با بسته بندی جدید

در این ماه شاهد کمبود Core i7 6700K در بازار جهانی بودیم که ظاهرا از تداوم مشکلات اینتل با پروسه‌ی ساخت جدید از زمان پردازنده‌های برادول نشات گرفته و هنوز هم برطرف نشده است. همان‌طور که در بررسی زومجی از Core i7 6700K و Core i5 6600K خواندید، Core i7 6700K با قیمتی هم‌رده با پردازنده‌ی نسل قبلی 4790K (فعلا حدود ۱۵۰ هزار تومان گرانتر است) می‌تواند بسته به نوع پردازش راندمانی تا سقفِ ٢٠ درصد بالاتر را به ارمغان آورد، هر چند که این افزایشِ راندمان در بیشتر عناوین بازی‌ها قابل مشاهده نیست، چون توان پردازنده در آنها گلوگاه ایجاد نمی‌کند و بیشتر بر قدرتِ کارت گرافیک متکی هستند. اما در عوض می‌توان انتظار پشتیبانی از نسل‌های بعدی و عمرِ عملیاتی بیشتر را برای این پلتفرم داشت.

G.Skill-DDR4-Memory-RipJaws-IV_OCA_3
ption id="attachment_62604" align="aligncenter" width="750"] حافظه‌های DDR4 برای اولین بار در سبد خریدِ گیمرها

هر چند که برای مدل جدیدِ رم افزایش قیمتی حدود ۱۰۰ هزار تومان نسبت به مدل مشابه‌ی DDR3 را متحمل شدیم، اما باز هم این اختلاف قیمت نسبت به ماه‌های گذشته و هنگامی که DDR4 فقط برای پلتفرمِ X99 در دسترس بود بسیار کمتر شده و افت قیمتِ زیادی را تجربه کرده است. در مورد خنک کننده هم در ماهِ قبل محصولاتِ CORSAIR مجددا در بازار موجود شد، اما این بار مدل بهینه شده‌ی Corsair H80i GT را جایگزین خنک کننده‌ی مایع منتخبِ دو ماه پیش کردیم. منتخبِ قبلیِ ما Thermal Right Silver Arrow IB-Eهنوز هم برای کسانی که به دنبال کمترین نویزِ ممکن در کنار راندمان بالا هستند، انتخابی عالی است. حافظه‌ی اصلی هم مطابقِ انتظار کاهش قیمت داشته‌ و کاهشِ جهانی قیمتِ SSD ها بر روی مدلِ منتخبِ ما در اینجا هم تاثیر خود را گذاشته است و حتی خرید مدل ۲۵۶ نیز برای این رده‌ی بودجه‌ای دور از دسترس نیست. از دو ماه پیش تصمیم گرفتیم در بخشِ گرافیک هم کارت پرچمدار GTX 980 Ti از گیگابایت با مدل معروفِ G1 را جایگزین مدلِ GTX 980 قبلی از شرکت ایسوس بکنیم که در عین داشتن راندمانِ خیلی بالاتر از GTX 980 و قیمت مناسبتر نسبت به برندهای دیگر، به خاطر فرکانسِ کاری بیشتر، چند درصدی هم راندمانِ بالاتری دارد.

GIGA GTX 980 ti G1 700
ption id="attachment_54602" align="aligncenter" width="700"] کارت گرافیک پرچمدار GTX 980 Ti G1 Gaming از شرکت گیگابایت، منتخبِ جدید سیستم رده حرفه‌ای

در مورد کیس هم این ماه برای اولین بار شاهد ورود مدل‌های معروف و با کیفیت Cooler Master MasterCase Pro 5 به بازار داخلی هستیم که می‌توان آن را به عنوان جایگزینی برای کیس Green X8 و در همان رده‌ی کیفی با قیمت ۵۹۰ هزار تومان در نظر گرفت.

2015-11-gallery-pro5-s4
ption id="attachment_79717" align="aligncenter" width="645"] کیس Cooler Master MasterCase Pro 5
کپی لینک

[section label="پردازنده، مادربرد و رم" anchor="CPU MB RAM"]پردازنده، مادربرد و رم

گل سرسبد سیستم‌های منتخب ما در اینجا قوی‌ترین پردازنده‌ی حال حاضر از نسلِ جدید Skylake را در خود جای داده است. پردازنده‌ی Core i7 6700K ما با فرکانس پایه‌ی ٤ گیگاهرتز و فرکانس توربوی ٤۲٠٠ مگاهرتز رکوردی را در بین پردازنده‌های سری Core اینتل ثبت می‌کند که شاید شکستن آن حتی در نسل‌های آینده هم چالش کوچکی نباشد. از آنجا که هنوز بسیاری از برنامه‌های ویندوزی و رایج و حتی بازی‌ها بطور کامل با روش چند نخی یا MultiThreading برای پردازش همزمان هماهنگ نیستند، افزایش فرکانس کاری پردازنده می‌تواند تاثیر مطلوبی در افزایش کارایی نیز به دنبال داشته باشد.

intel 6700k Z170
ption id="attachment_62599" align="aligncenter" width="750"] قابلیت‌های جدید پرچمدار 6700K در کنار چیپ ست Z170

ممکن است برخی کاربران این سوال را مطرح کنند که چرا از پردازنده‌های قدرتمند سری Hasswell-E و سوکت ٢٠١١ برای سیستمی در این رده استفاده نکردیم؟ پاسخ این است که اصولا پلتفرم‌های سوکت ٢٠١١ از نسل‌های قبل نیز با هدف تامین نیازهای کاربردهایی غیر از چیزی که PC های معمولی با آنها کار می‌کنند طراحی و تولید شده‌اند. نیاز به پردازش‌های بسیار سنگین، موازی و طولانی مدت را می‌توان برای کاربردهایی مثل تهیه و تدوین موسیقی و فیلم، طراحی و تولید گرافیک سه بعدی و انیمیشن ، پردازش‌های محاسباتی سنگین و شبیه‌سازی‌ها در نظر گرفت و این همان چیزی است که پردازنده‌های قدرتمند سوکت ٢٠١١ برای آنها انتخاب اول هستند اما برای کاربردهای دیگر و بازی‌ها، استفاده از این پلتفرم در حال حاضر افزایشِ راندمانِ خاصی را موجب نخواهد شد و تفاوت نهایتا به حدود ۵ درصد منتهی خواهد شد، ضمن اینکه هزینه‌ی هنگفتی بابت مادربرد بسیار گران‌تر با قیمت دو برابر بیشتر را به مبلغ نهایی اضافه خواهند کرد. حتی در برخی موارد پردازنده‌ی 6700K به‌خاطر فرکانس بیشتر و معماری جدیدتر، از پردازنده‌ی یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومانی 5930K در رتبه‌ی بالاتری از لحاظ راندمان قرار گرفته است!

2015-07-fr_wc-ch80igt6
ption id="attachment_46738" align="aligncenter" width="650"] خنک کننده‌ی Corsair H80i GT
GA-Z170X-Gaming 7 2

سری جدیدِ خنک کننده‌های مایع CORSAIR وارد بازار شدند که پَسوند GT و GTX را یدک می‌کشند. Corsair H80i GT، مدلِ توصیه شده در اینجا یکی از بهترین انتخاب‌های موجود در بازار، چه از نظر بازدهی و چه از نظر نویز بوده که در میان خنک کننده‌های آبی و خوش ظاهر برای سیستمِ گیمینگ یکی از بهترین مدل‌ها است و از فن کم صدا و پر بازده و پُمپ قوی و بدون لرزش بهره گرفته است. به‌عنوان جایگزین این خنک کننده ، اگر بخواهیم یک مدل جایگزین و معروف از بین خنک‌کننده‌های غیر مایع را معرفی کنیم نباید به چیزی کمتر از Noctua NH-D15 یا مدل Thermal Right Silver Arrow IB-E فکر کنیم. این مدل‌ها در عین اینکه راندمانی هم‌سطح یا بهتر از بیشتر خنک‌کننده‌های مایع موجود ارائه می‌دهد، نویز تولیدی آنها در بدترین شرایط هم کمتر از چیزی است که بتوان در بین صداهای تولیدی از فن‌های دیگر سیستم تشخیص داد. برای مادربرد انتخابی به جز مدلی مبتنی بر تراشه‌ی Z170 نداریم، چرا که مهم‌ترین قابلیتِ پردازنده‌ی ما اورکلاک برای گرفتن راندمانِ رایگان بالاتر است. این مدل هم از سری مخصوص گیمرها بوده و تمامی امکاناتِ متصور را شامل می‌شود. اگر کیفیت صدای عالی را در بازی‌ها ترجیح می‌دهید یک انتخاب فوق العاده‌ی دیگر هم داریم و آن هم مادربرد GA-Z170X-Gaming 7 محصول شرکتِ گیگابایت است که از Creative SoundCore™ 3D مشهور و با کیفیتِ عالی برای کارت صدای خود استفاده کرده است. کیفیت این تراشه حتی در برابر قویترین راهکارهای Realtek ALC1150 در مدل‌های رقیب یا ارزانتر، با فاصله بسیار بهتر است. البته برای این مادربرد باید حدود ۸۷۰ هزار تومان هزینه کنید. در مورد رم هم کوتاهی نکردیم و بسته‌ی ١۶ گیگابایتی از بهترین سری ماژول‌های موجود با فرکانس ٢۴٠٠ مگاهرتز را انتخاب‌ کردیم، فرکانسی که روی چنین مادربردی به راحتی قابل دسترسی است و حتی قابلیت اورکلاک به فرکانس بالاتر را هم خواهد داشت. البته سرعت فرکانسی حافظه‌های DDR4 مرتبا در حال افزایش است و از مرز ٣ گیگاهرتز هم عبور کرده است.

کپی لینک

[section label="گرافیک" anchor="VGA"]گرافیک

ناگفته پیدا است که کارت گرافیکی منتخبِ ما باز هم از نسل جدید با پشتیبانی از دایرکت ایکس ١٢ و بیشترین تعداد واحدهای پردازش گرافیکی که تا به حال تولید شده است خواهد بود.در یک ماه گذشته رخدادهای مرتبط زیادی را در عرصه‌ی کارت‌های گرافیکی پی‌سی شاهد بودیم. کارت گرافیکِ پرچمدارِ جدید انویدیا، GTX 980 Ti با حدود ۳۰ درصد راندمانِ بالاتر از GTX 980 و بر اساس تراشه‌ی غول پیکرِ GM200 معرفی شد و با فاصله‌ی اندکی هم شرکت اِی‌اِم‌دی در جریان برگزاری رخداد سالیانه‌ی اختصاصی بازی E3 2015، مبادرت به رونمایی برگ برنده‌ی قدرتمند و متفاوت خود یعنی Radeon R9 Fury X را کرد که با وجود تعقیبِ نزدیک GTX 980 Ti و بهره‌گیری از آخرین فناوری حافظه‌های پر سرعت HBM و خنک کننده‌ی مایع، نتوانست آن طور که باید و شاید آن را پشت سر گذارد و ادعای پیروزی کند.

Nvidia GTX 980 Ti
ption id="attachment_46760" align="aligncenter" width="700"] سریعترین کارت‌ گرافیکی تک هسته‌ای دنیا، GeForce GTX 980 Ti

در بازارِ داخل کشور تا کنون ورودِ مدل‌های مختلفِ GTX 980 Ti را شاهد بودیم و مدل‌های اختصاصی از برندهای مختلف هم وارد بازار شده‌اند، اما مدلِ اختصاصیِ ایسوس با نام Asus Strix GTX 980 Ti OC Gaming DCIII هم به تازگی واردِ بازار کشور شده که حدودِ ۵۰ هزار تومان گرانتر از مدل منتخب شرکت گیگابایت است. مدل R9 Rury X هم به صورت محدود وارد بازار شده، اما تا منطقی شدن قیمت‌ها سخت است که بتوانیم خرید یکی از این مدل‌های فوق العاده قویِ ایِ‌اِم‌دی را به راحتی توصیه کنیم. مگر اینکه دیگر تابِ مقاومت در برابر وسوسه‌ی خرید آنها را حتی با وجود قیمت بسیار گران نداشته باشید و بخواهید یکی از آنها را خریداری کنید. یا اینکه رزولوشن هدف شما 2K و یا 4K باشد که در این صورت خریدِ این مدل‌ها توجیه بیشتری دارد. مدل R9 Fury X با خنک کننده‌ی آبی هم اکنون حدود ۳ میلیون و ۲۴۰ هزار تومان و مدل R9 Fury با خنک کننده‌ی معمولی هم حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ تومان است و این آخری می‌تواند جایگزین مناسب اما کندتری برای منتخبِ اصلی ما باشد که البته از GTX 980 هم سریعتر است.

ASUS R9 Fury DCU III
ption id="attachment_62605" align="aligncenter" width="814"] کارت گرافیک Radeon R9 Fury با حافظه ی ۴ گیگی HBM

کارت GTX 980 هم جایگزینِ مناسبی در این رده بوده و حتی در صورت نیاز می‌توان آن را با کارت GTX 980 دیگری روی سیستم جفت کرد تا راندمان بالاتری را در رزولوشن های 2K و بالاتر داشته باشد. البته به جهت اختلافِ قیمت زیاد با کارت رده پایین‌تر، می‌توان در حالت SLI از دو کارت GTX 970 هم استفاده کرد و راندمانی در همان حد را بدست آورد، زیرا افزایشِ راندمان در حالت دو کارتی دقیقا دو برابر نیست و بخشی از توانِ پردازشی برای هماهنگ کردن کارت‌ها صرف می‌شود. کارتِ گرافیکِ قدرتمندِ GTX 980 Ti با راندمانی بسیار نزدیک به تایتان ایکس و در عینِ حال ۳۰ درصد قیمت پایین‌تر، نام کارتِ گرافیکِ تایتان ایکس را از لیستِ انتخاب‌های ما حذف کرده و جایگزینِ GTX 980 شده است.

کپی لینک

[section label="سایر قطعات" anchor="Other Hardware"]سایر قطعات

داشتن SSD در چنین سیستمی یک ضرورت غیر قابل اجتناب است. مدل SAMSUNG 850 PRO هم مانند مدل معرفی شده در سیستم قبلی است اما از تراشه‌های 3D-NAND Flash بجای تراشه‌های TLC معمولی استفاده کرده که نه تنها باعث افزایش قابل توجه راندمان در تمام سطوح SSD می شود بلکه عمر متوسط عملیاتی این دیسک یا اصطلاحا (MTBF (Mean Time Between failures آن را هم از ۱.۵ میلیون ساعت به ٢ میلیون ساعت ( به صورت تخمینی) و میزان اطمینان پذیری یا Endurance Rating آن را هم بر حسب TBW از حدودِ ٨٢ ترابایت در مدل 850 EVO به ١۵٠ ترابایت در مدل 850 PRO افزایش می‌دهد.

نمای داخلی دیسک SSD مدل SAMSUNG 850 PRO
ption id="attachment_23331" align="aligncenter" width="650"] نمای داخلی درایو SSD مدل SAMSUNG 850 PRO

منبع تغذیه یا پاور سیستم هم هر چند همیشه باید معتبر و دارای توان کافی باشد اما انتخاب آن برای سیستم‌های قدرتمند و با مصرف توان بالاتر معمولا باعث سردرگمی و ایجاد تردید می‌گردد. محصول منتخب ما در اینجا از سری مدل‌های جدید شرکت High Power (شرکت OEM که برای بسیاری از برندهای معتبر دیگر محصولات سفارشی تولید می کند) با توان خروجی ٨۵٠ وات است و از فن با کیفیت بالای Dual Ball Bearing با حداکثر سرعت ١۵٠٠ دور در دقیقه بهره می‌گیرد. این مدل تا زمانی که توان خروجی زیر ٣٠ درصد بوده و حرارت هم تحت کنترل باشد فن را خاموش نگه می‌دارد تا میزان نویز این قطعه به صفر برسد و زمانی هم که حرارت بالاتر از میزان تعیین شده باشد، حتی در صورت خاموش کردن سیستم هم فن پاور تا ٩٠ ثانیه روشن می‌ماند تا با دفع حرارت موجود باعث افزایش عمر کاری قطعات شود. در روی برد پاور هم از خازن‌های ساخت کشور ژاپن و برای تبدیل کننده‌های ولتاژ و PFC هم از قطعات معتبر ساخت شرکت Infineon بهره‌گیری شده است. همه‌ی این‌ها و بسیاری از ویژگی‌های دیگر این مدل و سری جدید را به یکی از مطمئن‌ترین انتخاب‌های کاربران ایرانی بدل کرده است تا در مورد چگونگی تامین توان قطعات هیچ نگرانی خاصی نداشته باشند. با این پاور به راحتی می‌توان حتی دو کارت گرافیکی GTX 980 را روی سیستم مرجع این رده تغذیه کرد.

کپی لینک

[section label="مانیتور" anchor="Monitor"]مانیتور

    مدل منتخب ما در این رده مرزهای رایج مانیتورهای پی‌سی را پشت سر می‌گذارد، چرا که بر خلاف مانیتورهای ۶٠ هرتز معمولی از پنلی با نرخ بازسازی تصویر ١٢٠ و ١۴۴ هرتز استفاده می‌کند تا تصاویر واضح‌تر و دقیق‌تری را در حرکات و چرخش‌های سریع نمایش دهد و از امکانات جنبی جدیدی مثل پشتیبانی از عینک‌های سه‌بعدی، همگام‌سازی نرخ فریم با مانیتور مثل FreeSync یا G-Sync و همین‌طور قابلیت Light Boost برای رفع اثر محو شدن اشیای متحرک برخوردار است. این مانیتور باید دارای کمترین لگ ورودی یا Input Lag باشد تا از زمان فشرده شدن کلید یا کلیک ماوس و دیدن واکنش روی مانیتور تاخیری حتی در حد چند میلی‌ثانیه هم وجود نداشته باشد. کاربران با وارد شدن به این آدرس در مرورگر کروم یا فایرفاکس می‌توانند سرعت پاسخ‌گویی و میزان بلورشدن تصاویر را در مانیتور خود تست کنند.

    نمایشگر 144 هرتزی BenQ 2420Z مخصوص گیمینگ
    ption id="attachment_23338" align="aligncenter" width="650"] نمایشگر ۱۴۴ هرتزی BenQ 2420Z مخصوص گیمینگ

    مدل‌هایی مثل ASUS VG248QE 3D با قیمت یک میلیون و چهارصد هزار تومان یا BenQ XL2420Z با قیمت یک میلیون و ۶٠۰ هزار تومان واجد شرایط یک مانیتور مخصوص گیمینگ با شرایط بالا هستند. خواه باور کنید یا خیر، این مدل‌ها می‌توانند تجربه‌ای متفاوت را در بازی‌ها به نمایش گذارند، بلوری شدن و دنباله‌های محو تصاویر متحرک را از بین ببرند و بخصوص در بازی‌های اکشن و آنلاین، مهلت بیشتری برای نشان دادن واکنش و پیش دستی در مبارزه‌ها در اختیار کاربر قرار دهند. گیمرهای حرفه‌ای حتما می‌دانند که داشتن پینگ تایم کمتر در حد ٣٠ تا ۴٠ میلی‌ثانیه چقدر می‌تواند در بازی‌های آنلاین مفید واقع شود، این مزیتی است که مانیتورهای منتخب ما در این رده فرآهم می‌کنند.

    کپی لینک

    [section label="بررسی فنی سیستم" anchor="Benckmark"]بررسی فنی سیستم رده حرفه‌ای

    فرصتِ آن را داشتیم که سیستم مرجعِ زومجی را که رده حرفه‌ای محسوب می‌شود به صورت عملی مونتاژ و آماده‌سازی کنیم و برخی بنچمارک‌های نرم افزاری، میزان اورکلاک قطعات و راندمان نهایی را روی آن بررسی کنیم. امیدواریم در مقاله‌های بررسیِ راندمان بازی‌های جدیدبتوانیم تست‌های مختلفی انجام داده و نتایج آن را در معرض نظر شما قرار دهیم. از اینجا می‌توانید مشخصات سیستمِ تست زومجی را ببینید و در پایین هم می‌توانید نتیجه‌ی بنچمارک 3DMARK 2013 و تست FireStrike روی این سیستم را مشاهده کنید.

    6700K 3DMARK Test
    ption id="attachment_71422" align="aligncenter" width="650"] نتیجه‌ی تست FireStrike روی سیستم رده حرفه‌ای

    این سلسله مقالات اختصاصا توسطِ کارشناسان زومجی و با بهره‌گیری از تجربیات و مطالب تخصصی سایت‌های معتبر مختلف گردآوری و آماده شده است. اگر پیشنهاد یا انتقادی دارید حتما آن را در بخشِ نظرات با ما در میان بگذارید و به ما در پربارتر کردن مقاله‌های بعدی یاری رسانید. تهیه شده در زومجی

    مقاله رو دوست داشتی؟
    نظرت چیه؟
    داغ‌ترین مطالب روز
    تبلیغات

    نظرات